Ny 3G-lag kör över markägare

Nätutbyggnad i Västervik snart klar.

Västervik2004-04-20 01:00
2004 var tänkt att bli genombrottsåret för 3G, den nya generationens mobiltelefoni med snabb uppkoppling mot internet och stor kapacitet att överföra rörliga bilder.
Tanken var att i stort sett samtliga svenska hushåll skulle ha täckning genom fyra operatörers nät vid årsskiftet. Så har det inte blivit. I dag finns bara cirka 70 procent täckning. En bidragande orsak är att många markägare inte vill ha 3G-master på sin mark.
I Västerviks kommun närmar sig dock utbyggnaden av nätet full kapacitet.
- I Västervik är det nu bra täckning utmed kusten och en bit in i landet, säger Eilert Johansson, bygglovshandläggare på kommunen.
I Västerviks kommun har 67 byggnadslov för 3G-master beviljats. 15 ärenden återstår att besluta om.
- Av de här beviljade byggnadsloven är det ett tiotal master som inte blir av eftersom några operatörer har samordnat byggandet,säger Eilert Johansson.
Men i många andra kommuner är det glesare mellan masterna och byggloven drar ut på tiden.
För att få fart på byggandet föreslår nu regeringen i en proposition till riksdagen att det ska bli fritt fram för 3G-operatörerna att sätta upp master och antenner utan att markägarna ger sitt samtycke.
Regeringen föreslår att masterna ska jämställas med vanliga kraftledningar, som i dag får dras utan att markägarna ger sitt tillstånd.
Förslaget har redan mött kritik från miljövänner eftersom nätoperatörerna då kan bygga var de vill utan att behöva ta hänsyn till vare sig natur, bebyggelse eller markägare.
I Västervik har motståndet från markägare i kommunen varit litet.
- Vi har haft några ansökningar i kommunen där markägarna inte velat ha master, och då har operatörerna fått ställa upp dem någon annanstans.
Kommunen kan i dag säga nej till bygglov om masten ska byggas i känslig natur eller i ett kulturhistoriskt värdefullt område. Men på sikt kan även kommunerna få mindre att säga till om.
- Går lagförslaget igenom fullt ut kan det innebära att det inte behövs bygglov från kommunen heller, men då är det frågan om vem som ska göra miljöprövningen för masterna.
Eilert Johansson har svårt att se några direkta fördelar med regeringens nya förslag.
- Ska någon annan miljöenhet ansvara för prövningen krävs bra kunskap om orten, och det minskar ju om man flyttar besluten längre bort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om