Ny elbåt klarar hel arbetsdag

De träffades på båtmässan i Älvsjö 2007 - norskfödde fiskarsonen Leif Eikeseth och Västerviks elbåtsbyggare Arne Åkerman. Mötet blev start för produktion av en hel ny typ av elbåt i Västervik. En elbåt som i framtiden ska kunna drivas med vanliga pellets.

Elsnipan Storsjö 720 är kraftigt byggd och klarar sjön bra. Hon kan utrustas även med ett styrsegel i aktern, som håller stäven rakt mot vind och sjö vid fiske, när motorn går sakta framåt. På fullgas gör båten över tio knop.Foto: Ilkka Ranta

Elsnipan Storsjö 720 är kraftigt byggd och klarar sjön bra. Hon kan utrustas även med ett styrsegel i aktern, som håller stäven rakt mot vind och sjö vid fiske, när motorn går sakta framåt. På fullgas gör båten över tio knop.Foto: Ilkka Ranta

Foto:

Västervik2012-09-04 00:00

Norskfödde Leif Eikeseth är uppvuxen på en liten ö strax norr om Trondheim. Familjen levde på fiske och jordbruk.

- Det har funnits båtar kring mig sedan jag föddes. Den båt jag konstruerat, en kraftig spetsgattad snipa i plast, har jag byggt direkt från huvudet utan några ritningar annat än handskisser, säger Leif Eikeseth som i dag bor i Östersund och driver företaget Storsjöbåt AB.

Arne Åkerman och hans företag Gaptec på Lucerna i Västervik har i dagarna byggt färdigt däck och överbyggnad på Leif Eikeseths allra första båt.

Detta första exemplar har en 30-hästars Yanmardiesel, men som alla förstår innebär samarbetet med Arne Åkerman att båtmodellen "Storsjö 720" framöver ska förses även med ett snillrikt elmotorsystem.

- Vi hoppas på en första serie om tio båtar redan kommande vinter. Drömmen vore att få bygga femtio. Allt beror dock på hur marknaden tar emot denna unika elbåt, som ska klara en hel arbetsdag i marschfart på fulladdade batterier.

- Många av dagens elbåtar har för dålig batteritid och klarar inte att användas länge under tuffa förhållanden, säger Eikeseth som valt att anlita flera företag i Västervik i detta projekt.

- Samy Qubti på företaget Creative Steel AB tillverkar alla syrafasta ståldetaljer åt oss, exempelvis pulpits och grabbräcken. I Sverige finns få skickliga tillverkare av båtdetaljer i syrafast stål. Jag hade turen att hitta en just här i Västervik.

Målet för Eikeseth och Åkerman är att nå alla typer av kundgrupper med en enda båt.

Den här båten ska kunna användas av handikappade, barnfamiljer och yrkesfiskare. Båten har enkla övernattningsmöjligheter i och med två mindre utrymmen under däck, i fören och akterskeppet.

- Den rena elvarianten får en elmotor med stort vridmoment som gör att den drar fullt direkt. Om man inte kör på fullgas hela tiden ska alla parallellkopplade ackumulatorer under däck räcka en hel arbetsdag, säger Arne Åkerman.

Även en hybridvariant på "Storsjö 720" ska byggas, där en liten diesel både driver båtens propeller och via generator laddar batterierna.

Eikeseth och Åkerman forskar även kring möjligheterna att kunna driva båten med hjälp av träpellets från de småländska skogarna:

- Värmen från förbränningen omvandlas direkt till el med hjälp av så kallade termoelektriska element. Tekniken finns redan i dag.

800 ampéretimmar

Ett antal parallellkopplade 48-voltsackumulatorer på 7,2 meter långa båten "Storsjö 720" kommer att ge en total kapacitet kring 800 ampéretimmar (Ah). Det är tio gånger mer än ett kraftigt bilbatteri.

Båtens starka elmotor blir på 10 kW (10 000 Watt) eller mer, vilket gör att batterierna räcker i nära fyra timmar på fullgas. Med halva effektuttaget räcker batterierna mer än dubbla tiden, alltså över åtta timmar, i marschfart.

Pris: Från 379 000 kronor och uppåt beroende på motoralternativ och övrig utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om