Ny forskning visar att barn tiger om sexövergrepp

Barn som utsatts för sexuella övergrepp vill ogärna berätta om sina upplevelser. Det kan få stora konsekvenser när domstolar ser detaljerade vittnesmål som ett uttryck för barnens trovärdighet. Hur polisförhör formuleras blir därför av avgörande vikt.

Västervik2007-10-01 18:00
? Det är så otroligt viktigt att dessa barn får upprättelse, hjälp och vård. Under rättegången är ofta polisintervjuer det enda vittnesmål som finns om barnens upplevelser. Därför är det så viktigt att det blir rätt, säger forskaren Lina Leander från Västervik.

I en alldeles färsk doktorsavhandling har hon och två forskarkollegor studerat hur barn minns sexuella övergrepp, och hur de väljer att berätta om händelserna i polisförhör. Avhandlingen lades nyligen fram vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.
? Det viktigaste fyndet är att de flesta barn utelämnar sexuell information, trots att det finns bevis att de utsatts för mycket grova sexuella övergrepp. Trots att de konfronteras med bevisningen tenderar de att utelämna detaljer och förneka att det hänt, säger Lina Leander.

Forskningsinsatsen betraktas som unik och har fått stor uppmärksamhet. Det som skiljer den från tidigare forskning inom området är att studien utgår från verkliga fall.

Läs mer i morgondagens tidning.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om