Av Sveriges 290 kommuner har 247 en egen kö i sitt kommunala bostadsbolag.
163 av dem erbjuder också en möjlighet att gå förbi kön, enligt Boverket.
Västervik är en av landets kommuner som erbjuder så kallad näringslivsförtur, för att stimulera inflyttning och tillväxt i kommunen. Den som fått ett jobb här, och bor bortom pendlingsavstånd, släpps före de som samlat köpoäng i många år.
– Ingen ska behöva tacka nej till ett fast jobb på grund av att inte ha bostad, säger Susanne Hamilton Vidvik, marknadschef vid Bostadsbolaget.
Personen kan inte välja och vraka, utan tilldelas ett förslag på en bostad.
För ett par veckor sedan beslutade Bostadsbolagets styrelse att skapa ytterligare en förtur, en för studerande vid Campus Västervik.
Campus har som mål att till år 2030 öka från 700 till 1 000 studerande. Därför kommer det att behövas flera små lägenheter.
Tillsammans med Campus ska Bostadsbolaget, i god tid före terminsstart, samordna och erbjuda en del av enrummarna. Man ska även samarbeta med privata hyresvärdar.
– Jättebra. Vi behöver alla möjligheter. Att hitta boende är alltid en utmaning. Vi har genom åren haft en handfull elever som tvingats tacka nej till utbildningen för att de inte löst boendet, berättar avgående campuschefen Jerry Engström.
Men det har sällan varit fullt i de 29 studentlägenheterna på Annagården?
– Det kan vara för att vi har äldre studenter som vill ha eget boende och inte bo i studentkorridor, svarar Engström.
Bostadsbolagets beslut ska upp på tisdagens möte i kommunstyrelsen.
Av de 22 036 i Bostadsbolagets kö är 1 322 aktivt sökande. De har fyllt i önskemål i sin sökprofil.
– Det är väldigt många som inte har gjort det sedan vi bytte kösystem i november 2023, förklarar Susanne Hamilton Vidvik.
Totalt har Bostadsbolaget 3 323 lägenheter i sitt bestånd, inklusive särskilda boenden. Just nu finns 44 att hyra ut.
Under 2023 fick 463 lägenheter nya hyresgäster. De tolv senaste månaderna har det i snitt krävts 1 846 poäng för att få en lägenhet genom Bostadsbolaget.
– Det är så många faktorer som avgör vad man erbjuds, hyreskostnad, storlek, balkong och så vidare, säger Hamilton Vidvik.
Den som stått längst i kön har nu 20 617 poäng och fått en poäng för varje dag. De 50 första har minst 15 000 poäng.
Förra året gick 74 personer förbi kön genom så kallad näringslivsförtur.
70 procent av Bostadsbolagets lägenheter finns i de så kallade miljonprogrammen vid Midgård, Markörgatan och Långreven.
Men de mest eftertraktade finns i Västerviks innerstad.
Det händer att fördelningen av de kommunala lägenheterna skapar åsikter, att köande känner sig svikna eller förfördelade.
– Det är viktigt att vi är korrekta och hjälpsamma. Vi har beslutanderätten och bestämmer vem som erbjuds boendet. Det är inte ofta vi blir ifrågasatta för vårt sätt att hantera kö och uthyrning. Där det bara bor äldre kanske det inte är lämpligt med en yngre högljudd hyresgäst, säger Susanne Hamilton Vidvik som ett exempel.
Har ni andra förturer, till exempel medicinska eller sociala?
– Nej. Men vi försöker hjälpa till där det finns särskilda skäl, svarar Susanne Hamilton Vidvik.
Ibland hänvisar Bostadsbolaget till vidare till privata hyresvärdar och till Västervik Framåt, med sin inflyttarservice, som hjälper personer som vill till Västervik genom till med tips, information och kontakter för arbete, bostad, skolor med mera.