- Det är ett bra förslag. Det öppnar för mer samarbete med vanliga gymnasiet. Eleverna ska kunna läsa kurser från vanliga gymnasiet, om de klarar av det. Till exempel engelska och svenska.
Regeringen har skickat ett lagförslag om en ny gymnasiesärskola på remiss till lagrådet. Enligt förslaget blir det nio nationella program (- läs mer i faktaruta) plus ett individuellt program.
Torstensson tror att de ska kunna erbjuda åtminstone åtta av dem i Västervik. Det enda som han direkt tror blir svårt att kunna ha här är "Skog, mark och djur".
- Vi kan nog bara erbjuda de program som vi har motsvarande av på vanliga gymnasiet.
Det måste finnas passande lokaler och lärare med rätt utbildning.
En effekt av reformen är att det blir minskade möjligheter att ha specialutformade program. I Västerviks kommun finns ett sådant program som heter "Fastighet och trädgård". Eleverna som läser det går i Gamleby.
Men den utbildningen kan kanske inrymmas i det nya programmet "Fastighet, anläggning och byggnation".
I den nya gymnasiesärskolan finns det krav på mer samarbete mellan gymnasiesärskolan och det vanliga gymnasiet, och ansvaret för detta ligger på båda parter.
Verksamheterna ska också ligga integrerat lokalmässigt.
Tanken är att den nya gymnasiesärskolan ska kunna ta emot sina första elever hösten 2013. Då kommer samtliga program att ligga inne i Västervik. Hammargymnasiet flyttar in till stan.
De närmaste åren kommer antalet elever att sjunka kraftigt i gymnasiesärskolan, på grund av minskade elevkullar.
Västerviks kommun får också färre elever från andra kommuner, eftersom varje kommun ska sträva efter att kunna erbjuda utbildning på hemmaplan.