Det säger Kicki Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen, när hon hör att personalen på Annagården i Västervik undrar hur det ska bli i framtiden med deras jobb.
Garantin om arbete gäller i kommunen, men Kicki Johansson säger att de försöker ta hänsyn till personalens önskemål om ort. Den som vill jobba i centralorten hänvisas inte till ett jobb i kommunens ytterområden.
Bakgrunden till omorganisationen är att en del har bott ganska länge på korttidsenheten (- läs mer i faktaruta), för att de inte har kunnat få plats på särskilt boende.
Men korttidsenheten ska, som namnet antyder, bara gälla under en kort tid. Vistelsen ska vara funktionsuppehållande och bidra till en förbättring hos personen som bor där. Det är därför det finns resurser där, i form av rehabpersonal.
Att bara undersköterskorna måste söka om sina jobb beror på att de övriga grupperna redan tillhör hälso- och sjukvårdsverksamheten, som det finns beslut om att korttiden ska tillhöra.
Kicki Johansson tycker att man ska se det som en möjlighet att gå vidare till ett annat arbete, om man vill det. Annars kan man stanna inom äldreomsorgen.
- Det man ska ha, för att gå in i hälso- och sjukvårdsverksamheten, är att en vilja att fortsätta jobba rehabiliterande.
Ingen ska behöva gå ner i tid, för att de söker om sitt jobb, om de inte själva vill det. Men man kan inte räkna med att få en heltid, om man inte har det nu.
I dag är det 30 korttidsplatser och åtta växelplatser (platser för avlastning). Framöver blir det 20 korttid och tio växel.
I och med minskningen kommer några rum på Annagården att göras i ordning för anhöriga, där de både kan gå ifrån och vila, ett bara vara för sig själva, om de har en anhörig som befinner sig i livets slutskede.
När det gäller kritiken mot att det inte finns något nytt äldreboende, som kan ersätta de särskilda platserna på Annagården, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Lundgren (M) att det är olyckligt att det har tagit så lång tid att komma igång med nybygget. Hon förstår om personal och boende är oroliga.