- Vi driver gymnasieskolor runt om i landet. Där har vi sett hur många elever tycks ha tappat glöden när de kommer till gymnasiet. Vårt jobb har varit att tända lågan igen, men nu vill vi jobba direkt med grundskolelever.
Jan Vikström är grundare av företaget Lärande i Sverige AB. 1999 startades företaget som en privat utbildningsanordnare av vuxenutbildningar, men under senare halvan av 2000-talet har företaget i rask takt vuxit till en stor koncern med privata gymnasieskolor på 14 platser runt om i landet.
Under några års tid har företaget förberett en grundskolesatsning. I år har den första grundskolan startats, i hemstaden Norrköping. Till nästa läsår tänker man gå vidare med ytterligare sex orter, Västervik är en av dem:
- Vi har träffat kommunen, och fått ett mycket positivt bemötande, säger Jan Vikström.
Var den nya skolan ska ligga är oklart. Det kan bli en temporär lokal första året, för att sedan flytta till en permanent skollokal när antalet elever har blivit fler. Skolan har fått tillstånd till att driva verksamhet med två parallella klasser. Det betyder att när skolan är fullt utbyggnad med undervisning från sex år och upp till nionde klass så skulle man kunna komma upp i 480 elever.
Vad skiljer Erlaskolan från andra skolor?
- Vi talar om entreprenöriellt tänkande, med det menar vi inte att eleverna måste bli företagare. Det handlar om att ta initiativ och lära sig ta tag i saker. Att lära sig att själv söka kunskap.
Han talar sig varm för IT som hjälpmedel i undervisningen. Med hjälp av dataprogram kan inlärning bli mer individuellt anpassad, och barnens lärprocess, till exempel när de ska lära sig att läsa, kortas med många timmar.
Många skoldebattörer får sig en känga.
- Nu verkar man mest prata om katederundervisning och att barnen ska sitta still i bänkarna. Dagens barn växer upp med en närhet till ny teknik som vi inte kunde förställa oss som barn. Barnen kommer att vara vuxna 2020, och gå i pension 2070. Ska vi rusta dem för framtiden med att införa den skola som vi hade när vi barn, undrar han.
Men är det inte bra om barnen har en bra grund med faktakunskaper att stå på?
- Jo, men det får de hos oss, men vi villl gå vidare lära dem använda kunskaperna och koppla ihop kunskaperna till en helhet.
Den sjätte december kan intresserade föräldrar möta skolans representanter vid ett möte. Då kommer de att berätta mer om sina planer.