Ny teaterpjäs bygger på vännernas vittnesmål

Nio ungdomar på Kulturskolan i Västervik ska sätta upp en teaterföreställning för allmänheten om hur det är att vara ung i dag.

Digital presskonferens med större delen av teatergänget från Kulturskolan.

Digital presskonferens med större delen av teatergänget från Kulturskolan.

Foto: Skärmdump

Västervik2021-05-08 16:00

Det är ungdomarna själva som har hållit i alla förberedelser, men Bisse J Johansson från Kulturskolan har funnits med som ett stöd hela tiden.

Manus är klart och ungdomarna, som är i åldern 15–20 år, har träffats fysiskt och repeterat, när det har varit möjligt med hänsyn till coronarestriktionerna. Nu har de skärpts igen, så pressträffen fick bli digital.

Fanny Thelin berättar varför de gör den här pjäsen:

– Vi ville ha ungdomarnas perspektiv och nå ut till de vuxna med vad vi går igenom och hur vi har det.

Lava-Li Sinai, en annan av ungdomarna, fyller på:

– Det är sanna historier, som folk i vår egen ålder har varit med om. Vi har bett dem att skriva till oss.

Berättelserna har ändrats, så att man inte ska förstå vem det handlar om. Ämnena är till exempel kompisar, mobbning, skilsmässor och övergrepp.

I centrum står kaféet Upp Ungdomspunkten. Vi får möta tjejerna som driver stället och besökarna. Ledorden är uppmärksamma, uppleva, uppröra och uppmana. Publiken får vara medaktör och påverka i realtid genom att svara på frågor i sin mobiltelefon.

undefined
Teaterscen till föreställningen Upp Ungdomspunkten.

På grund av pandemin har visningarna för allmänheten fått skjutas på framtiden, men planen är att de ska bli av i höst. Målgruppen är ungdomarnas föräldrageneration och jämnåriga, men alla åldrar är välkomna.

De medverkande är: Fanny Thelin, Lava-Li Sinai, Gabriel Anderot Selerud, Emelie Johansson, Annie Hansson, Minna Zaar, Tekla W Björkum, Nicolas Khundet Rooth och Paulina Dobek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!