Nya direktiv om vaccinering

Mitt under intervjun får Birgitta Barath, medicinskt ansvarig sjuksköterska för skolhälsovården, plötsligt nya direktiv om vaccinering mot den nya influensan. Nu ska man börja med de yngsta skoleleverna, och gå uppåt, i stället för tvärtom.

Birgitta Barath har just fått ett besked som kullkastar flera månaders planering. Nu ska man börja med att vaccinera de yngsta skoleleverna, i stället för tvärtom.
Foto: Anders Steiner

Birgitta Barath har just fått ett besked som kullkastar flera månaders planering. Nu ska man börja med att vaccinera de yngsta skoleleverna, i stället för tvärtom. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-11-12 00:00
Just när Birgitta Barath noga har redogjort för i vilken ordning olika åldersgrupper ska vaccineras, ringer det från Stegeholmshälsan. Det är nya direktiv.Birgitta Barath tar sig för pannan. Nu måste hon organisera om hela vaccineringen, eftersom de ända sedan i somras har utgått ifrån och planerat för att vaccinationen ska starta i de högsta åldersgrupperna.Det som blir besvärligt nu är att hinna få med föräldrarna så snabbt. Från förskoleklass och till och med årskurs två vill kommunen helst att barnen blir vaccinerade i sällskap av en vårdnadshavare.Samtidigt tycker Birgitta Barath att de nya direktiven är bra, att börja med de yngsta barnen.- Egentligen är det logiskt, eftersom de ska få två sprutor.De yngre barnen är också närmare inpå varandra när de leker, och smittas därför lättare.Totalt i kommunens skolor är det 5 000 elever som ska vaccineras. Då tillkommer de privata skolorna.Enligt Birgitta Barath innebär vaccinationen ett gigantiskt merarbete för skolsköterskorna, eftersom de fortfarande ska hinna med sina vanliga arbetsuppgifter.För att fler föräldrar ska ha möjlighet att vara med, kommer en del av vaccineringen att ske lite senare på eftermiddagen och under tidig kväll.Själva sticket gör inte ont, enligt Barath. Däremot kan man få en ömhet i armen efteråt och känna sig hängig dagen efter.I takt med att alltfler människor insjuknar i den nya influensan, får skolhälsovården ta emot samtal från oroliga föräldrar som vill ändra sig och vaccinera sina barn.- Det ringer hela tiden. Många tackar ja, som har tackat nej förut, säger Marie Berg, skolsköterska på Brevik, Näktergalen och Lidhem.Hennes önskemål är att alla som vill ändra sig gör det så fort som möjligt, så att skolsköterskorna vet hur många doser de ska hämta ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om