Nya kliniken vill bli störst i Sverige och Norden

Nyöppnade privatkliniken Johlin i Västervik vill bli Sveriges nav för sjukdomen EDS.
– Vi kan bli störst i Sverige och i Norden, säger vd Johan Pentakota.

Johan Pentakota och Hani Hattar blickar framåt. Just nu färdigställs de nya ytorna och inom kort är det slutbesiktning.

Johan Pentakota och Hani Hattar blickar framåt. Just nu färdigställs de nya ytorna och inom kort är det slutbesiktning.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2025-02-13 03:00

Sedan en tid pågår en namninsamling för att skapa ett nationellt center för bindvävssjukdomen EDS (Ehlers-Danlos syndrom).

Det kan hamna en trappa upp vid Stortorget i Västervik, i lokalerna där Västerviks-Tidningens tidigare höll till.

Målet är att kunna hjälpa patienter för en regionavgift på 250 kronor i stället för de 4 000 ett nybesök kostar nu.

– Vi har kompetens och faciliteter. Vi kan erbjuda diagnos, kunskap och rehabilitering. Det som nu krävs är ett bredare erkännande av sjukdomen, säger Johan Pentakota som är vd och verksamhetsansvarig för Klinik Johlin som startades upp förra året.

Johan Pentakota var tidigare överläkare på Öron-näsa-hals på Västerviks sjukhus. Nu strävar han efter att få verksamheten ansluten till Region Kalmar län. Det skulle göra vården billigare för patienterna.

– Det gäller en stor grupp människor som inte har någonstans att vända sig. EDS-förbundet har 2000 medlemmar och det finns ett otroligt stort mörkertal. Det rör sig ofta om människor som inte är så stadda i kassan, säger Johan Pentakota och fortsätter:

– Jag har sträckt ut handen till Regionen. Men de vill inte svara.

Därför har vänder man sig till regeringen och hoppas i mars ha ett möte med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD.

Verksamheten har redan tjuvstartat i Västervik och snart ska lokalerna besiktas. I centrum för EDS-mottagningen står den 68-årige prisade Västerviksläkaren Hani Hattar. Under 30 år har han specialiserat sig på den spretiga sjukdomen som yttrar sig på så många olika sätt (se faktaruta).

Johan Pentakota utbildas nu av Hattar och under april kommer en smärtläkare och en sjuksköterska att börja på kliniken.

– Vi har redan patienter från hela Sverige. Det är viktigt att behandla tidigt så folk slipper bli förtidspensionärer. Det sparar stora pengar för samhället. Vi vill inte att folk ska behöva betala för det och vi gör det inte för att tjäna pengar. Hittills har vi gått back, säger Johan Pentakota.

Nu hoppas han på att diagnosen får ett erkännande och ett avtal med staten genom mötet med sjukvårdsministern.

Johan och Elin Pentakotas Klinik Johlin är till stor del en skönhetsklinik som utför skönhetskirurgi och ger estetiska injektioner. Det finns åtta läkare som kommer ha öppna mottagningar i mars. Det tillkommer ytterligare sex läkare inom olika områden.

EDS

När du har Ehlers-Danlos syndrom fungerar bindväven i kroppen inte som den ska. Bindväven är en så kallad stödjevävnad som ska stödja, skydda och hålla ihop olika delar av kroppen. Den finns i till exempel muskler, senor, ledband och blodkärl.

När du har Ehlers-Danlos syndrom kan bindväven inte ge det stöd som den behöver göra. Det påverkar kroppen på flera olika sätt.

Ett symtom som är gemensamt för alla som har Ehlers-Danlos syndrom är att man är mycket rörlig i flera leder i kroppen. Du kan till exempel böja ett finger extra långt bak.

Det är också vanligt att huden är extra töjbar och skör. Sår kan läka sämre och ärrvävnaden blir ofta tunn.

Många har ont i kroppen. Du kan ha ont på ett speciellt ställe, eller i större delar av kroppen. Det kan leda till att du får svårt att sova och blir trött.

Bindväven kan påverkas av de kvinnliga könshormonerna. Den kan då bli mer elastisk.

Källa: 1177.se

Karta: Klinik Johlin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!