Nya lagen underlättar namnbyte

Positiva reaktioner om nya personnamnslagen i Västervik. Reglerna har luckrats upp och moderniserats. Tiotusentals runtom i landet har tagit chansen och ansökt om nya namn.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-10-09 07:30

Det har blivit betydligt enklare att välja och byta namn sedan den nya namnlagen trädde i kraft i somras. VT gick ut på stan för att höra om någon funderar på att byta namn och vad de tycker om den nya lagen.

– Det är jättebra att det går att komplettera, kanske med något släktnamn, för att få samhörighet, säger Berith Ekström Sunnansjö.

– Jag funderar på att lägga till ett efternamn så jag får tillhörighet till både mamma och pappas släkt, säger Delicia Runnberg.

Delicias mamma, Veronica Frögren Runnberg tycker att den nya lagen är bra om den underlättar för de som inte gillar sina namn eller vill byta av någon annan anledning.

Margareta Hellström har ingen åsikt om saken egentligen. Men är det någon som lider av sitt namn är det positivt att det går att byta på ett enkelt sätt.

Christina Wernersson är på promenad med barnbarnet Malte Skälhammar, 1 år.

– Jag tycker det är toppen. Tänk att leva med ett namn man inte gillar. Jag funderar inte på att byta namn trots att jag kallas Tina av de allra flesta.

Thomas Axelsson är helt nöjd med sitt namn. Han berättar att några i bekantskapskretsen bytt namn eftersom det gång på gång blev missförstånd. De bytte till ett efternamn som de inte behövde upprepa flera gånger.

Sedan namnlagen ändrades 1 juli i år har Skatteverket fått in tiotusentals ansökningar i Sverige.

– På de tre månader som den nya lagen gällt har vi fått in runt 40 000 blanketter. Vi hade en del tidigare, men det är en rejäl ökning, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folk- och fastighetsavdelning.

Det som uppskattas mest av svenska folket verkar vara att det nu går att ta dubbelt efternamn.

– Ja, folk är jätteglada över att kunna få möjlighet till namngemensamhet i familjen med båda parters efternamn.

Efternamnen står för cirka 30 000 av de 40 000 ansökningarna om namnändring. Den nya lagen ger flera nya möjligheter. Förutom att byta till dubbelt efternamn kan man byta till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer, så kallade fria efternamn. På Skatteverkets hemsida går det att söka efter vilka efternamn som är fria.

– En annan nyhet är att det går att göra nya varianter på efternamn. Till exempel ta sin förälders förnamn och sätta samman med -son eller -dotter.

Handläggningen för att byta namn ligger på ett par månader.

– Det tar alltid lite längre tid när det blivit en lagändring. Vi måste sätta oss in i de nya reglerna och varianterna, säger Agneta Carlquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om