Nya och gamla attraktioner i Köpenhamn

Köpenhamn laddar upp inför en rekordsommar. Nya attraktioner på Tivoli, ett brett utbud av festivaler och kultursatsningar samt det danska gemytet kommer att locka rekordmånga besökare, hoppas turismnäringen.

Nyhavn. Doften av mat ligger tät mellan båtarna i Nyhavn. Här finner du allt från gourmetkrogar till slitna hamncaféer.  Foto: Jørgen Schytte

Nyhavn. Doften av mat ligger tät mellan båtarna i Nyhavn. Här finner du allt från gourmetkrogar till slitna hamncaféer. Foto: Jørgen Schytte

Foto:

Västervik2006-06-14 00:25
Som resmål betraktat har Köpenhamn nästan allt. Det ligger inte allt för långt bort vilket är en fördel för den som har en begränsad resebudget samtidigt som staden och dess invånare skiljer sig från Sverige och svenskarna.
En anledning till att staden känns annorlunda är att danskarna aldrig brydde sig om att riva de gamla kvarteren för att ersätta det med moderna betongkolosser. Den ursprungliga bebyggelsen med sina trånga gränder och utsirade fasader är väl bevarad och ger Köpenhamn en varm och mänsklig framtoning. I vart och vartannat gathörn finns caféer och mindre restauranger där man kan sätta sig ned och filosofera över en kopp kaffe eller en skummande öl.
Det smidigaste sättet att ta sig runt är med cykel. De bofasta cyklar året om och som turist finns det möjligheter att låna eller hyra cyklar till en låg kostnad.
Under vintern har stadsbilden i Köpenhamn ändrats ganska så markant. På Tivoli som ligger mitt i staden finns den nya karusellen Himmelskibet som är 80 meter hög, vilket gör den till världens högsta karusell. Runt det höga tornet färdas de modigaste i 70 kilometer i timmen på en höjd som bara Rådhustornet och ett fåtal andra byggnader i Köpenhamn kan överglänsa.

Danskarna går till sitt kära Tivoli på dagtid medan kvällarna och nätterna mer eller mindre är vikta åt turisterna. Som ett av Köpenhamns mest besökta turistmål har man tyvärr valt att trissa upp priserna på mat och dryck ganska så rejält, vilket gör att många grundar med både det ena och andra innan de kommer hit.

För den som hellre vill shoppa är gågatan Ströget ett säkert kort. Ströget som finns i den äldre delen av staden, "den indre byn", har en uppsjö av butiker och affärer i alla prisklasser.
Vill man göra fynd ska man dock undvika de vanligaste turiststråken. Åk i stället ut till Norrebro som är den mest expansiva stadsdelen där det poppar upp butiker och gallerior som svampar ur jorden.
Just den danska designen från 50- och 60-talet är hetare än någonsin och mycket eftertraktad i bland annat New York. På Kompanistraede och Laederstrade som båda ligger väster om Ströget har du goda chanser att fynda.
Samma sak gäller Illums Boglihus eller varför inte Royal Copenhagen med sitt stora utbud av klassiskt glas. Exklusiva kläder av danska och internationella designers finns Köpmagergade och Kronprinsensgade.

Danskarna har en stark känsla för sin egen identitet, vilket märks tydligt på Frihedsmuseet som skildrar kampen mot tyskarna under andra världskriget.
Köpenhamn är fullt av museer där framförallt Statens Museum for Kunst och skulptören Thorvaldsens Museum är värda ett besök. Samma sak gäller det vackra och naturskönt belägna Louisiana som bara ligger tre mil norr om Köpenhamn.
Kungaparets Amalienborg är inte öppet för besökare, vilket däremot vaktavlösningen är. Träng dig fram mellan japanerna om du vill ha en bra plats.
Räkna även med långa köer om du åker ut till Tuborgs eller Carlsbergs bryggeri. Båda bryggerierna bjuder på öl om du följer med på den obligatoriska rundturen.
I det tidigare så ökända hamnkvarteret Nyhavn har flera av ölsjappen och tatuerarna fått ge vika för gourmetkrogar och trendiga barer. Där det tidigare var stor risk att om inte bli rånad så åtminstone lurad är det i dag tätt med turister.

Samma sak gäller stadsdelen Christiania som enligt danska turistbyrån besöks av 1,5 miljoner turister varje år. Christiania grundades 1971 av hippies som ockuperade övergivna kaserner. Under årens lopp har stadsdelens existens ifrågasatts av både svenska och danska politiker. I dag har de första årens vildvuxna hippiekultur ersatts med ett betydligt lugnare stadsliv som omfattar bland annat organiserade rundturer för turister.
Trots att Köpenhamnsdialekten är en av de "snällare" har många svenskar problem att förstå språket. För att inte tala om det förbryllande sättet att räkna.

Men egentligen är det inte speciellt svårt. Talen 1 till 20 (tyve) uttalas ungefär som på svenska. En og tyve betyder 21, to og tyve 22 och så fortsätter det. 30 heter tredive, 40 fyrre (uttalas före), 50 halvtreds, 60 tres, 70 halvfjerds, 80 firs och 90 halvfems.
Nu har danskarna överseende med de i deras ögon lite tröga svenskarna och de flesta som har med turister att göra kan räkna på svenska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om