Nya scheman konsekvens av EU:s nya arbetstidsregler

EU:s nya arbetstidsregler som trädde i kraft vid årsskiftet har tvingat räddningstjänsten i Västervik att lägga ned en hel del jobb på att göra nya arbetsscheman för brandmännen.

Tjänstgör hela dygn. I stället för att jobba dag- eller nattskift kommer Västerviks 24 heltidsanställda brandmän efter den 1 februari att börja tjänstgöra hela dygn. Med olika starttider. Det är EU:s nya arbetstidsregler, med bland annat krav på elva timmars dygnsvila, som ligger bakom schemaförändringarna. Foto: Anders Steiner

Tjänstgör hela dygn. I stället för att jobba dag- eller nattskift kommer Västerviks 24 heltidsanställda brandmän efter den 1 februari att börja tjänstgöra hela dygn. Med olika starttider. Det är EU:s nya arbetstidsregler, med bland annat krav på elva timmars dygnsvila, som ligger bakom schemaförändringarna. Foto: Anders Steiner

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-01-05 00:25
- För våra 24 heltidsanställda brandmän har vi konstruerat en slags trestegsraket, där den första började gälla den 1 januari, berättar förvaltningssekreterare Britt Larsson på räddningstjänsten.
Hon betonar samtidigt att de nya arbetsschemana hittills endast är en avsiktsförklaring. Något avtal är ännu inte formellt underskrivna även om man är helt överens med Kommunal.

- Vi klarar EU:s nya arbetstidsregler med befintlig personalstyrka. Kravet på elva timmars dygnsvila uppfylls i ett första steg genom att arbetstiderna mellan dag-och nattskiftet förändras. Brytpunkten för dygnet måste inte vara just midnatt, säger Britt Larsson.
Detta är dock ingen lösning som håller i längden, när man till exempel behöver ta in de heltidsanställda brandmännen på mer arbetstid än den schemalagda.
- Då blir det för lite spelrum. Därför går vi den 1 februari över till ett helt nytt, permanent schema. I stället för att jobba som de nu gör - nattskift eller dagskift - kommer brandmännen i det nya schemat att arbeta hela dygn. Med olika starttider.

Minibemanningen på brandstationen i Västervik är fyra brandmän plus ett befäl och det finns fyra skift för att kunna ha dygnetruntbemanning alla dagar.
- Fyra gånger fyra blir bara sexton. Att det ändå finns så många som 24 heltidsbrandmän beror på att en och annan ibland är sjuka, ska ha semester eller vara barnledig.
I oktober tänds steg tre i brandmännens trestegsraket. Då görs arbetsschemat om ytterligare genom att ett femte skift införs i arbetsschemat, ett dagskift.

- Det skiftet behövs för att klara utbildning och allt det förebyggande arbete räddningstjänsten utför. Vi ska vara mycket ute i samhället och syssla med utåtriktad verksamhet, säger Britt Larsson.
- I efterhand ska sedan de nya arbetsschemana givetvis utvärderas noga.
Räddningstjänsten har även ett antal deltidsbrandmän, folk som till vardags har andra arbeten men som går ifrån jobbet och rycker ut på uppdrag när deras tjänster behövs.

- Det finns fortfarande en del frågetecken kring deltidsbrandmännen och hur de nya EU-reglerna kommer att slå mot dem.
Britt Larsson berättar att EU-reglerna gäller endast de deltidsbrandmän som är kommunanställda.
- Den deltidsbrandman som jobbar i ett privat företag omfattas inte av EU-reglernas krav på elva timmars dygnsvila. Han kan jobba hur mycket och länge han vill. Den som har kommunen som huvudarbetsgivare måste däremot räkna samman arbetstiden som deltidare med arbetstiden på det "vanliga jobbet".

Även läkarna på Västerviks sjukhus har fått stora schemamässiga förändringar. Några fler läkare har dock inte anställts.
- Först senare i vår kan vi säga hur de nya schemana verkligen fungerar, både med avseende på hur läkarna upplever dem och hur de påverkar kvaliteten i vården, säger Västerviksläkaren Fredrik Andrén som är ordförande i Kalmar läns Läkarförening.
EU:s nya regler om arbetstid infördes redan i början av 2004, men Sverige fick dispens från att följa dem fram till årsskiftet 2007.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om