"Nya tåg på Tjustbanan ingår då vi upphandlar kollektivtrafik"
- Kollektivtrafik måste vara pålitlig och punktlig. Annars reser folk på annat sätt.Det fastslog Mona Boström, vd i Svenska Lokaltrafikföreningen i sitt anförande vid landstingsfullmäktiges sammanträde i Oskarshamn på onsdagen.Därefter kom man in på framtiden för tågen på Tjustbanan. Som oftare står än går.
Nya fordon krävs. De Y1-tåg som körs mellan Västervik och Linköping är så gamla att det inte längre finns några reservdelar att laga dem med. Därtill anser SJ att Tjustbanan är i så dåligt skick att de nyare Kustpilentågen körs sönder på banans räls. Akko Karlsson (mp), till vänster, håller inte alls med om att moderna fordon ej kan köras på Tjustbanan. Lena Segerberg (s) påpekar att resenärer måste informeras om orsaken till varför tågen nästan dagligen ställs in och Anders Björkman (m) efterlyser snabbare tåg.
Foto: Fotograf saknas!
- Det har resenärerna rätt att få.
SJ:s representant Bo Granberg svarade att Tjustbanans räls, bland annat beroende på alla tunga timmertransporter, i dag är i så dåligt skick att SJ kör sönder sina persontåg.
Framför allt de något modernare Y2-tågen (Kustpilen) tar mycket stryk på grund av att skarvarna i Tjustbanans räls inte ligger i nivå.
- Även Y1-tågen (Fiattågen) drabbas ofta av fel. Problemet där är att det inte längre finns några reservdelar till dessa gamla tåg. Just fordonsfrågan är en ödesfråga för Tjustbanan som även måste byggas om rejält, säger Bo Granberg.
Här härsknade Västervikspolitikern Akko Karlsson (mp) till ordentligt:
- Det går visst att köra moderna tågfordon på Tjustbanan! Tänk så lätt att myt blir till en sanning. Banverket har nyligen lagt ned 40 miljoner kronor på att reparera Tjustbanan. Nya tågfordon ska ingå när vi nu ska upphandla kollektivtrafiken i länet.
På landstingsfullmäktiges sammanträde berättade SJ:s Bo Granberg att man i sommar på försök tillfälligt ska köra direkttåg av typen Y2 från Kalmar till Stockholm.
Kan det bli något liknande från Västervik?
- Nej, det är omöjligt. Man vill inte ha in de gamla Y1-tågens dieselavgaser i Stockholm. Dessutom finns inget tidsutrymme kvar att ta in flera tåg till Stockholm.
Anders Björkman (m) från Västervik efterlyste snabbare tåg till Linköping:
- Mer än halva restiden till Stockholm går ju åt för att ta sig från Västervik till Linköping. En upprustad bana skulle flytta Västervik betydligt närmare Stockholm samtidigt som kortare restid gör att Västerviks arbetsmarknadsregion utvidgas.
Bo Granberg förklarade att det är SJ:s ambition att vinna den kommande upphandlingen av trafiken på Tjustbanan.
På landstingsfullmäktigemötet medverkade även Göran Citron, som representerar bussbranschen. Han talade sig varm för kollektivtrafik med bussar, som i dag står för 70 procent av kollektivtrafiken i Sverige.
- Bussar kan köra överallt, inte bara där det finns räls. Skärpta miljökrav har givit ytterst miljövänliga dieselmotorer med mycket små utsläpp av koldioxid. Samordning buss-tåg är också oerhört viktigt, säger Citron.
Länets framtida kollektivtrafik, som nu håller på att upphandlas, får kosta 125 miljoner kronor per år. De ramarna har landstinget fastställt. Frågan är nu bara hur dessa pengar ska fördelas.
- I Västervik håller Holiday Club på att etablera sig. Deras storanläggning kommer att generera mängder av tågresenärer till Västervik, sade Akko Karlsson (mp).
- Tack för det tipset om ett kommande viktigt kundunderlag, sade SJ:s representanter.
Kalmar läns landsting tänker agera för en bibehållen och moderniserad tågtrafik på Tjustbanan. Bland annat för att den väsentligt breddar Västerviks i dag isolerade arbetsmarknad.
Landstinget efterlyser dock allra först, så snart det bara går, ett klart besked från regeringen om, och i så fall hur många miljoner, man tänker satsa på en upprustning av Tjustbanan.
KLT ansvarar för kollektivtrafiken
Kalmar Läns Trafik AB (KLT) ägs gemensamt av Landstinget och länets tolv kommuner och ansvarar på deras uppdrag för all kollektivtrafik med buss och tåg i Kalmar län.
Detta innebär att KLT är huvudman för den lokala och regionala linjetrafiken för persontransporter på väg och järnväg i länet. KLT ansvarar för den kollektivtrafik som dess ägare beställt.
Huvudmannaskapet ska även omfatta efterfrågestyrd kompletteringstrafik, om ej annat överenskommits med ägarna.
Detta innebär att KLT är huvudman för den lokala och regionala linjetrafiken för persontransporter på väg och järnväg i länet. KLT ansvarar för den kollektivtrafik som dess ägare beställt.
Huvudmannaskapet ska även omfatta efterfrågestyrd kompletteringstrafik, om ej annat överenskommits med ägarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!