Nyanlända flyttas till Västervik

Hultsfreds kommun har svårt att klara av att ta emot alla nyanlända som flyttat till kommunen. Därför har länets övriga kommuner lovat att ta emot en del av de nyanlända. Västervik ska ta emot tio av dem.

Kapaciteten finns. Christina Ekstrand, chef för integrationsenheten i Västervik, säger att resurserna finns att hjälpa Hultsfred kommun.

Kapaciteten finns. Christina Ekstrand, chef för integrationsenheten i Västervik, säger att resurserna finns att hjälpa Hultsfred kommun.

Foto: Henrik Hultqvist/Arkiv

Västervik2017-08-02 19:14

I februari träffades länets kommuner i ett möte där Hultsfred fick utfästelsen att 67 flyktingar ska kunna flytta vidare.

Pendeln har svängt snabbt i Hultsfred. Sedan 70-talet har kommunen lidit av avfolkning. På 40 år har man tappat nära 6 000 invånare. Länge var tomma lägenheter ett stort problem hos det kommunala bostadsbolaget.

Nu är problemet det omvända: Bostadsbrist, och kö till flera samhällsfunktioner som barnomsorg, skola och SFI, svenska för invandrare.

Anledningen, enligt socialchefen Ann-Gret Sillén, är att kommunen under många år haft ett stort mottagande av nyanlända. En kombination av att man redan har många bofasta nyanlända och att Migrationsverket har en förläggning i kommunen har lett till att många nyanlända sökt sig spontant till kommunen.

– Man har inte väntat på att bli anvisad till en kommun, säger Ann-Gret Sillén.

Undan för undan har lägenhetbeståndet fyllts upp.

– Migrationsverket hyr lägenheter av oss, och vi har byggt om lägenheter till boende för ensamkommande barn, säger hon.

Samtidigt berättar hon hur det köpts hus i dåligt skick billigt, och man låtit dem bli bostäder för nyanlända.

– Man har inte renoverat, och husen är inte bra bostäder för en barnfamiljer med tre-fyra barn.

I december fattade kommunen det kontroversiella beslutet att vägra ta skriva in fler nyanlända. Man ansåg att kommunens organisation hade fullt upp med de som redan fanns i kommunen. Trots det har det fortsatt komma nyanlända till Hultsfreds kommun. En uppskattning lyder på runt 300 personer.

– Vid mötet i februari vädjade Hultsfred till länets övriga kommuner att ta emot en del av deras nyanlända, säger Christina Ekstrand, verksamhetschef för Integration och flyktingmottagning i Västerviks kommun.

Samtliga kommuner sade ja. Västerviks andel av de 67 nyanlända blir tio personer. Hittills har Oskarshamn och Mörbylånga kunnat ordna plats åt tre familjer på sammanlagt 12 personer. I ett mejl till länet kommuner påminner Hultsfred om att man behöver ta fram en plan för resten när sommarsemestrarna är slut.

Kommer det att gå att övertala 67 nyanlända som bosatt sig i Hultsfreds kommun att flytta?

– Det tror jag ska gå bra när det dyker upp platser. Det finns så många personer att fråga, säger Ann-Gret Sillén, socialchef i Hultsfred.

Framförallt kommer man att vända sig till barnfamiljer som inte har en bra boendesituation, och som väntar på plats i skola, barnomsorg och SFI.

Enligt Christina Ekstrand finns resurserna att ta emot familjerna i Västervik. Det svåra har varit att hitta bostad.

– Först har vi arbetat med de 43 nyanlända som var vår kvot från Migrationsverket. Där har vi sett att det går att ordna bostad, även om det tar tid. I höst ska vi arbeta med de tio nyanlända som ska flytta från Hultsfred. Får vi bara arbeta i lugn takt kommer det också att gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om