Nyanlända ska råda bot på läkarbristen

Bland nyanlända till Sverige finns det ofta högutbildade vars talanger inte utnyttjas. Det ska arbetsförmedlingen försöka råda bot på. I Västervik har man riktat in sig på högskoleutbildade inom vården.

Västervik2012-10-27 00:00

- De närmaste åren har vi många pensionsavgångar på Västerviks sjukhus, berättar Ann-Margret Ottosson, PA-konsult inom landstinget.

I de konferensrummet på arbetsförmedlingen sitter ett 20-tal personer. Hon håller sitt anförande styckevis. Varje stycke följs av ett tyst mummel på flera språk. Ett tiotal av åhörarna är nyanlända med läkar- eller sjuksköterskeutbildning. Svenskkunskapen varierar, och de får anförandet tolkat.

Mötet är en tidig introduktion för dem för att få en bild av hur svensk sjukvård är organiserad.

I december 2010 fick arbetsförmedlingen ta över ansvaret för att etablera nyanlända invandrare på arbetsmarknaden. I Västervik kom tidigt önskemålet att man skulle försöka nischa in sig mot att fånga upp läkare och vårdutbildade.

Sedan en tid tillbaka pågår ett projekt för att hjälpa ett tiotal invandrare med vårdutbildning att bli anställningsbara i den svenska vården.

- Vi har samarbete med landstinget, och det ska bland annat tas fram en kurs i yrkessvenska för vårdanställda, berättar Maria Karlsson.

Det är många steg som ska passeras. Att behärska svenska språket är ett, ett annat är ett prov svensk samhälls- och författningskunskap och till sist ett antal steg för att den utländska examen ska kunna omvandlas till en svensk examen.

Hur lång tid tar processen?
- Det är djupt individuellt, säger Maria Karlsson. Det kan till exempel bero på vilket språk de talar, om det hör till samma språkfamilj som svenskan.

De utländska betygen översätts och skickas till Socialstyrelsen. Där görs en bedömning av kunskapsnivån och vilka kompletteringar som behöver göras.

- Generellt kan man säga att det här är en grupp som inte drar sig för att sätta sig på skolbänken för att nå det som behövs, säger Maria Karlsson.

Går det att locka vårdutbildade invandrare till Västervik? Det råder ju personalbrist på många håll.
- Vi kan inte välja och vraka. Många tänker att det är lätt att få jobb i storstäderna. Vi måste visa att vi har något att erbjuda om de flyttar hit. Vi kan till exempel lyfta fram att Västerviks rankats som etta av AT-läkarna, säger Maria Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om