Nykterhetskoll när Gotlandsbåten lägger till

Nu gör Kustbevakningen regelbunden kontroll av rattnykterhet vid Gotlandsbåtens terminal. Under måndagens insats visade blåsinstrumentet grönt ljus för alla förare.

På land. Kustbevakningen arbetar inte bara till sjöss. Nykterhetskontrollen på Lucerna gör de i preventivt syfte.

På land. Kustbevakningen arbetar inte bara till sjöss. Nykterhetskontrollen på Lucerna gör de i preventivt syfte.

Foto: Kristina Westring

Västervik2016-06-21 10:55

Kustbevakningen arbetar inte bara till sjöss utan har även arbetsuppgifter på landbacken. En sådan är att kontrollera att de som kör av färjor är nyktra.

– Vi gör detta i förebyggande syfte och det är en viktig sak för samhällsnyttan, säger Henrik Smitterberg, kustbevakningsinspektör på Kustbevakningen i Västervik.

Strax innan Gotlandsbåten lägger till i Lucerna har Kustbevakningen ställt ut koner för att markera två filer som bilar och andra fordon ska passera igenom. En kustbevakningstjänsteman står beredd och ska dirigera trafiken rätt. Tre man är redo med blåsinstrument och lådor med engångsmunstycken.

– Vi börjar med sållningsinstrumentet. När någon har blåst lyser det grönt eller rött. Lyser det rött indikerar det att personen har över 0,2 promille, säger Henrik Smitterberg.

Vid rött ljus kontaktar Kustbevakningen en förundersökningsledare som ger besked om vidare åtgärder. I de flesta fall går man vidare med bevisprov som är en exakt mätning av promillehalten. Personen som är misstänkt blåser i ett instrument som är kopplat till en dator. Efter en stund skrivs ett protokoll ut där promillehalten är specificerad.

– Vi kontaktar förundersökningsledaren en andra gång och ett nytt beslut fattas. Personen blir delgiven misstanke om rattfylleri. Vi genomför ett förhör på en gång och personen kan erkänna eller förneka. Godkänner man ett strafföreläggande behöver ärendet inte gå till tingsrätten. Åklagaren kan fatta beslut om dagsböter direkt och det hela är klart på plats.

När Gotlandsbåten förtöjt och öppnar rampen för fordonen ringlar sig bilar, motorcyklar och några mopeder genom de tillfälliga filerna och fram till nykterhetskontrollen.

– De flesta är väldigt positiva till våra kontroller, säger kustbevakningstjänsteman Johan Löfqvist.

Den här kontrollen tog inte mer än femton minuter och alla som blåste kunde lämna hamnområdet utan att behöva gå vidare med bevisprovsinstrumentet.

– Det är så här det ska vara. Alla ska vara nyktra och det är ovanligt att det blir träff med rött ljus. Men det är ändå en viss risk, särskilt i semestertider, att man inte tänker på körningen efter färjeturen, säger Henrik Smitterberg.

Kustbevakningen i Västervik kommer under hela säsongen göra regelbundna kontroller. De gör även kontroller i Oskarshamn när Destination Gotland lägger till med sina båtar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om