Kostnaden per dygn för en person på en så kallad särskilt förstärkt avdelning kommer under 2025 landa på 16 750 kronor, en höjning med mellan 12–50 procent jämfört med 2024. Anledningen till den dyrare kostnaden är att SIS vill kunna öppna fler hem, och bemanna dem tillräckligt.
I en intervju med P4 Kalmar menar Kalmar kommuns socialchef, Camilla Freedeke, att prisskillnaden riskerar att drabba de som behöver hjälp, då kommunerna kanske inte kommer att ha råd med platserna.
– Socialnämnderna i landet kämpar ju med sina placeringskostnader, det här är inte bara Kalmar, säger hon till radiokanalen.
En placering kan alltså kosta en halv miljon i månaden.
Enligt Västervik kommuns socialchef, Joakim Nyman, kommer de ökade kostnaderna förhoppningsvis inte bli lika mycket av ett problem här som det riskerar att bli i andra delar av landet.
– Under hela 2024 hade vi bara en placering på ett Sis-hem, vilket varade i tre månader. Tidigare år har det varit något fler men det var väldigt få 2024. Kan vi fortsätta på den här nivån så gör kostnadsökningen inte så stor skillnad, säger han.
Att den ökade kostnaden kan bli ekonomiskt kännbar för större kommuner med fler Sis-placeringar är inget Joakim Nyman tvivlar på. Västerviks kommun har emellertid många års förebyggande arbete bakom sig, vilket är en faktor som resulterat i att så få som möjligt behövt en Sis-placering.
– Vi har väldigt duktiga medarbetare och en väl utbyggd familjeenhet. Jag tror att det har varit en framgångsfaktor i att undvika placeringar, säger Joakim Nyman.
Det långsiktiga förebyggande arbetet pågår hela tiden och att fler Sis-placeringar någon gång i framtiden skulle behövas går inte att utesluta. Trots att kostnaderna kan springa iväg och göra det svårt för kommunen att hålla sin budget menar socialchefen Joakim Nyman att det aldrig får vara en anledning till att neka någon vård.
– Är man i en situation med många placeringar så får man lösa det även om det blir dyrt, säger han.
Liksom Kalmar kommuns socialchef Camilla Freedeke sade i intervjun med P4 Kalmar menar även Joakim Nyman att staten i sådana fall skulle kunna gå in och bidra ekonomiskt.
– Det kan jag absolut tycka, det här är med låsta avdelningar ligger verkligen i gränslandet mellan ansvarsområden och liknar mer och mer kriminalvård.