Nytt avtal kan utveckla folkhögskolan

Västervik2004-06-19 01:00
Gamleby folkhögskola placerar sig på tredje plats när landstinget rankar de förmånligaste alternativen för konferenser inom länet.
- Ja, och prisskillnaden mellan folkhögskolorna är väldigt liten, det skiljer bara några kronor, säger Hans Ålund, rektor på Gamleby folkhögskola.
Att man nu blivit så attraktiv beror inte på att man har dumpat priserna.
- Vi måste ju täcka de kostnader vi har, men för landstingets del blir ju hyreskostnaden lägre eftersom man ju redan äger fastigheterna. Man behöver alltså inte betala hyran två gånger.
Landstinget står nu för en femtedel av de 20 konferenser som skolan årligen arrangerar.
- Det är landstingsdelen som har ökat under de senaste 2-3 åren. Jämfört med tidigare har vi marknadsfört oss mer gentemot landstinget, som ju har att se över varje krona.
Att man nu har tagit upp kampen med de traditionella konferens- och kursgårdarna ger ett välkommet tillskott i kassan.
- Det har blivit ett nytt ekonomiskt ben att stå på i vår verksamhet. Statsbidragen har ju urholkats eller blivit allt mindre under senare år.
Verksamheten med konferensgäster får dock inte bli ett hot mot skolans kärnverksamhet.
- Det är alltid en avvägning mot våra interna kursverksamhet, men konferenser är snarare ett stöd för att kunna behålla servicen för skolans kursdeltagare. Men det måste vara en balans.
Någon flott miljö och kvällsunderhållning är kanske inte att räkna med om man förlägger en kurs eller ett möte på en folkhögskola, men det finns en hel del andra fördelar, enligt Hans Ålund.
- Vi har ju en bra pedagogisk miljö, och det har ett värde i sig. Och så kan man koncentrera sig på konferensen i stället för att gå på spa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om