I mitten på november berättade vi att mark- och miljödomstolen sa nej till rivning av sammanlagt fem byggnader i och vid Stadsparken i Västervik.
Tidigare hade länsstyrelsen kommit fram till samma slutsats.
Det var Bostadsbolaget som ansökte om att få riva husen. Bolagets vd, Andreas Horste, var efteråt besviken över domstolens beslut och sa att de skulle gå vidare till nästa instans och begära prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.
Men det blir alltså nej även i den högre instansen. Mark- och miljööverdomstolen meddelar nämligen inte prövningstillstånd, och det är ett beslut som inte kan överklagas.
Domstolens beslut välkomnas av Tjustbygdens kulturhistoriska förening, som hela tiden har varit emot en rivning av de berörda byggnaderna.
Det var föreningen som överklagade miljö- och byggnadsnämndens beslut att ge rivningslov för dem. Föreningen fick senare medhåll av länsstyrelsen och därefter av de två instanserna högre upp.
– Jag är glad, men inte överraskad, säger Olof Nimhed från föreningen om mark- och miljööverdomstolens beslut.
Han konstaterar att utredningen visar att byggnaderna har höga kulturhistoriska värden. Olof Nimhed har tidigare varit kritisk mot Bostadsbolagets sätt att hantera husen, och det är han fortfarande.
– Bostadsbolaget har aktivt misskött dem, säger han.
Andreas Horste är förstås besviken även över det nya beslutet. Han säger att de hade förväntat sig att få prövningstillstånd, och han hade goda förhoppningar om att det i så fall hade gått bolagets väg i domstolen. Men nu blev det inte så.
Vad tycker du om det?
– Det är ett sorgligt besked för oss.
Det som händer härnäst är att han kommer att ta det hela vidare till Bostadsbolagets styrelse, som sammanträder i slutet på mars.
Kan det bli aktuellt med en försäljning?
– Det vet jag inte än. Vi får lyfta det i styrelsen och se vilken inriktning vi ska ta framöver, men vi vill fortfarande bygga något nytt där.
Att Bostadsbolaget sökte rivningslov för alla fem byggnaderna, beror på att bolaget behöver riva alla fem för att kunna bygga på ett bra sätt på platsen.
– Det hade inte hjälpt om vi fick riva tre.
Vad säger du om kritiken från Olof Nimhed att ni aktivt har misskött husen?
– Vi har försökt hålla dem i det skick som krävs lagligt, men vi har inte investerat, eftersom intentionen hela tiden har varit att riva, säger Andreas Horste.