Nytt kök med kall meny

Från och med nästa vecka kommer kommunen att leverera kyld portionsmat till omsorgstagare inom hemtjänsten. Anledningen är att man inte lever upp till Livsmedelsverkets krav på matens värmehållning och kvalitet.

Nya tillagningsmetoder. Gittan Svanberg, Britt-Marie Bergs och Inga-Lill Johansson är nyblivna kollegor. De har nyligen lärt sig processen hur man lagar och kyler ned mat till tre plusgrader. Då bevaras näringsämnen och smak på bästa sätt.

Nya tillagningsmetoder. Gittan Svanberg, Britt-Marie Bergs och Inga-Lill Johansson är nyblivna kollegor. De har nyligen lärt sig processen hur man lagar och kyler ned mat till tre plusgrader. Då bevaras näringsämnen och smak på bästa sätt.

Foto:

Västervik2006-09-08 00:25
- Varm matportioner ska hålla en temperatur på 60 grader vid leverans till kunden. Vidare får maten inte hållas varm mer än två timmar, och det klarar vi inte i dag. Därför gör vi den här förändringen, säger kommunens kostchef Gunilla Ekfeldt.
I dag får 290 äldre kommuninvånare hjälp med matleveranser. I ett första steg berör den förändrade matdistributionen personer med hemtjänst i tätorten Västervik. Till äldreboenden i kommunen kommer maten även fortsättningsvis att levereras varm.
- Under hösten berörs 150 kunder med beviljade beslut om matportioner. Efter hösten kommer vi att göra en utvärdering av projektet. Under 2007 införs reformen i övriga kommunen, fortsätter Gunilla Ekfeldt.
I november kommer centralköket på Gertrudsviksområdet även att börja leverera kylda matportioner till Västerviks sjukhus. Portionerna ska levereras på en specialbricka.
- Brickorna har två sidor och ställs in i en vagn som man kan förprogrammera på avdelningarna. Den ena brickdelen kan då hållas kall och den andra varm, säger Gunilla Ekfeldt.

Någon oro inför de förändrade rutinerna har inte märkts bland hemtjänstens pensionärer. Tvärtom har reaktionerna varit positiva, berättar biträdande äldreomsorgschef Marie Schmid.
- Min förhoppning är att pensionärerna ska få fördelar genom att de kan äta på vilken tidpunkt de själva vill. Förut har vi delat ut maten mellan 11.30 och 12.30, och då blev man tvungen att äta den medan den var varm. Nu kan man själv värma maten i ugn eller mikro när man blir hungrig, säger hon.
- Många kommer fortfarande att behöva hjälp med dukning och diskning eller med själva ätandet. Vi tror att det kommer bli en lugnare situation och mer tid för de enskilda eftersom alla äter vid olika tidpunkter.

På veckomatsedeln kan hemtjänstens pensionärer välja mellan tio rätter. När maten snabbt kyls ned bevaras smak- och näringsämnen bättre.
- Det här handlar alltså inte om att kommunen ska spara pengar, utan är ett led i vår strävan efter bättre kvalitet på maten, säger Per Allerth, chef på teknisk service.
I mars tog kommunen över driften av landstingets centralkök i Gertrudsvik. Det har nu byggts om med hänsyn till den nya matdistributionen. Nyheten består i att maten kyls ner till tre plusgrader i olika steg direkt efter tillagningen. Därefter packas maten i portionsförpackningar som levereras en gång i veckan till konsumenterna.

Produktionen har bara varit igång i några dagar. För personalstyrkan, som minskat från 35 till 27 tjänster, är mycket nytt.
- I början springer man omkring och letar efter saker. Men det här med den kylda maten är nog en bra grej, säger Gittan Svanberg som tidigare jobbade i Karstorpsskolans kök.
- Det är ju en helt annan verksamhet nu och lite stressigt i början. Men samtidigt är det kul och lite spännande, säger Britt- Marie Bergs som arbetar med paketeringen av de kylda portionslådorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om