Emma Arkåsen sitter böjd över en laminostol i den lilla ateljén på Östra Kyrkogatan. Rummet är överfyllt med tygprover och trötta möbler som väntar på en framtid med nya kläder.
- Att tapetsera möbler är en spännande process, det händer ju något för varje stygn, säger hon.
När VT besöker Emma och ateljéns ägare, Gerd Matton Hegardt, är de i full färd med att restaurera varsin möbel. Gerd arbetar med den klassiska Carl Malmsten-möbeln "Hemma" och Emma arbetar med en Laminostol i fårskinn.
Emmas son, 7 månader gamla Kalle, sover gott i babysittern på golvet.
- Han har vant sig vid allt hamrande och spikande, säger Emma glatt.
Emma Arkåsen har sedan drygt två år tillbaka intresserat sig för att klä om möbler. Hon har gått i kurser hos Gerd och arbetar nu på egen hand, mest som en bisyssla, ungefär en dag i veckan.
- Jag har alltid gillat att jobba med händerna och alltid varit intresserad av konst och tyger. Då passar det ganska bra att klä om möbler.
Men tålamod måste man ha. De gamla möblerna som lämnas in till ateljén ska inte renoveras till något toppmodernt och flashigt, de ska restaureras med hänsyn till det gamla. Här används traditionella arbetsmetoder och tyger som ska känneteckna möbelns ursprungliga skick.
- Det är väldigt viktigt tycker jag, säger Gerd och tittar upp över glasögonbågarna på näsan.
- Om man får in en Bruno Mattsson-stol så ska det se ut som en Bruno Mattson-stol även när vi är klara, fast i bättre skick.
Ateljén har Gerd drivit sedan 1992. Under senare tid har hon märkt ett ökat intresse för att klä om möbler. Emma instämmer.
- Det märks att folk tar vara på det gamla hellre än att köpa nytt hela tiden, det är tycker jag är positivt, säger Emma.
Till vardags arbetar Emma inom restaurangbranschen. Möbeltapetserandet är mer som en bisyssla och ett stort intresse.
- Det är så spännande det här, även om arbetena tar lång tid så ser man resultaten ganska snabbt, bit för bit så växer stolen fram.