Oenig nämnd röstade för att lägga ner sig själv

Kultur- och fritidsfrågorna lämnas vind för våg, tycker ordföranden Hans Ellervik (VDM). Nämndens politiker har inte haft så stora uppgifter, kontrar Erik Fransson (S). Med röstsiffrorna 6-5 röstade kultur- och fritidsnämndens politiker för att nämnden ska läggas ner.

Hans Ellervik tycker att kultur- och fritidsfrågor lämnas vind för våg.Arkivfoto: Anders Steiner

Hans Ellervik tycker att kultur- och fritidsfrågor lämnas vind för våg.Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-09-08 00:00

Det är en laddad ordförande för den nedläggningshotade kultur- och fritidsnämnden som möter pressen. På morgonen har Hans Ellervik skrivit några personliga reflektioner kring beslutet, som innebar att en majoritet i nämnden röstade ner hans förslag: att motsätta sig en nedläggning av kultur- och fritidsnämnden.

De sex moderata och socialdemokratiska politikerna i nämnden lade istället ett yrkande där man går med på en nedläggning, men med ett tillägg: Kommunstyrelsen, som förmodligen kommer att ta över ansvaret, måste behandla kultur- och fritidsfrågor så att området får en klar styrning.

S- och M-förslaget nämner möjligheten att skapa en beredning, en grupp politiker under kommunfullmäktiges hägn, som skulle kunna diskutera kultur- och fritidsfrågor.

Till sist gör man en markering att kulturskolan och fritidsgårdarna, som ska föras över till barn- och utbildningsnämnden, får bli egna budgetenheter.

Ellervik kallar beslutet som fattades för en Pyrrhusseger.

- En kall fuktig dimma som släcker alla eldsjälar sveper in, skriver han dramatiskt i den personliga texten.

För pressen återupprepar han sina argument:

 Vad händer med kulturskolan om den förs över till barn- och utbildningsnämnden som står inför stora sparbeting? Det kan vara frestande att spara i en verksamhet som inte är lagstadgad.

 Hur ska elva kommunstyrelsepolitiker hinna sätta sig in i kultur- och fritidsfrågorna utöver det stora ansvar de redan har.

 Besparingen genom att lägga ner nämnden är liten - 350 000 kronor. Han befarar att den besparingen kommer att ätas upp i omorganisationen.

Erik Fransson, socialdemokratisk kultur- och fritidspolitiker, ger en annan bild. Han håller med om att kulturskolan och andra frivilliga verksamheter kan leva farligt i besparingstider.

- Det är därför vi tycker att det är bättre att spara på den politiska organisationen. Risken hade varit att det hade kommit ett sparbeting som fått läggas på verksamheten.

Han tycker inte att man ska överdriva politikernas betydelse för kultur- och fritidsfrågorna.

- Nämnden har framförallt haft två uppgifter: Att ha kontroll över ekonomin, och att utse stipendiater. Det kan kommunstyrelsen göra.

På en punkt är han självkritisk. Ellervik kritiserar S och M för att rösta för en nedläggning utan att det finns någon konsekvensbeskrivning.

- En konsekvensbeskrivning borde ha funnits, men omständigheterna är som de är på grund av kommunens dåliga ekonomi. Inom S har vi haft tankar om en förändrad nämndorganisation i många år. Nu har vi hamnat i en situation där det som varit tankar och förslag måste omsättas i handling väldigt snabbt.

Pyrrhusseger

Hans Ellervik liknar socialdemokraterna och moderaternas seger i nämnden vid de segrar som den grekiske härföraren Pyrrhus vann mot det romerska imperiet under antiken.

Pyrrhus vann visserligen flera slag, men förlusterna var stora. Efter ett av slagen ska han bedrövat ha sagt: "En sådan seger till och jag är förlorad."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om