En kamera har många likheter med våra ögon, och den fungerar i princip likadant. De flesta kameror har ett objektiv som består av en konvex lins. Linsen bryter ljuset på samma sätt som linsen i vårt öga. Men istället för att ljuset hamnar på näthinnan, så hamnar det på en ljuskänslig film eller sensor i stället.
För att bestämma hur mycket ljus som ska släppas in så finns det en bländare på objektivet. Den fungerar på samma sätt som vår iris i ögat gör. Bländaren kan man reglera automatiskt eller manuellt på de flesta moderna kamerorna idag.
Objektiven bestämmer också var någonstans skärpan i bilden ska ligga. På de billigare kamerorna med sämre optik har du ett större skärpdjup. På de dyrare kamerorna har du ett mindre skärpedjup som tillåter dig att reglera skärpan mer exakt. Slutaren är den som bestämmer hur länge ljuset ska släppas in i kameran.
I ett mörkt rum släpper vi in mer ljus och använder stor bländaröppning och lång slutartid. Är det däremot bra ljus så behövs en mindre slutartid och en mindre bländaröppning. Hängde du med ?
För en fotograf så finns det egentligen hur mycket motivval som helst, men jag ska försöka att begränsa valet och koncenterar mej på ett område som jag vet att många amatörfotografer väljer. Jag börjar därför att ge några tips när du ska ta ett porträtt.
Några tips när du tar porträttbilder
Det finns några enkla knep som jag brukar använda mej av för att ta porträttbilder. Det viktigaste och mest grundläggande är ju ljuset. Foto betyder ljus och grafi betyder skrift. Då förstår du vad det handlar om. Leta upp en plats med ett vackert och rent ljus och som gärna är naturligt, så har du en bra förutsättning för att lyckas att ta en bra porträttbild. Porträtt kan delas in i tre olika utsnitt. Vi pratar om hel, halv, eller närbild. Porträtt i miljö kan bli väldigt fint om man hittar en fin omgivning.
Oftast kan ljuset från ett fönster eller en dörröppning vara det bästa. Det naturliga dagsljuset är enklast att jobba med. Direkt solljus ute mitt på dagen ska du försöka att undvika för det ger bara hårda skuggor som kan bli mycket svårt att bemästra.
Du ska använda ett objektiv med lite längre brännvidd. Har du en systemkamera är zoomläget på objektivet någonstans mellan 70-120 mm ett bra val. Med en kompaktkamera zoomar du in motivet för att få samma effekt. Välj största möjliga bländaröppning. Det innebär att du får ett kort skärpedjup som ger en oskarp bakgrund och en renare bild med fokus på personen. Ställ in skärpan noga, och grundregeln är att den ska ligga en tredje del in i motivet, dvs på ögonen.
Försök att skapa kontakt med den du fotograferar. Känslan av närvaro är viktig och då blir bilden intressantare och mer spännande för betraktaren. Be den som du ska fotografera att röra sig lite så du kan hitta fram till den bästa vinkeln. Ta många bilder både liggande och i höjdformat. Glöm inte själv bort att böja på benen så att du kanske kan få en lägre vinkel. Oftast fungerar det så att först på slutet av fotograferingen är det att modellen slappnar av och då får du kanske den bästa bilden. Ge dig inte så lätt!
Lycka till!
Nästa del handlar om hur du kan visa upp dina bilder.