Ogestad ger bönder framtidstro

Det var ingen tillfällighet att Ogestad egendom valdes som platsen att presentera årets Lantbruksbarometer på. Gården är sinnebilden av den framtidstro som merparten av Sveriges bönder tycks utstråla. Tre bröder med familjer satsar hårt och visar vägen till den nya typ av lantbruk som utkristalliseras i en allt hårdare konkurrens.

I framkant. Bröderna Henrick, Gabriel och Mathias Jonsson driver Ogestad egendom tillsammans med sina familjer. De är mycket representativa när det gäller den positiva framtidstro som Sveriges bönder har, enligt den Lantbruksbarometer som presenterades under torsdagen.  FOTO: HANS BRANDIN

I framkant. Bröderna Henrick, Gabriel och Mathias Jonsson driver Ogestad egendom tillsammans med sina familjer. De är mycket representativa när det gäller den positiva framtidstro som Sveriges bönder har, enligt den Lantbruksbarometer som presenterades under torsdagen. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-04-20 00:25
Bröderna Gabriel, Mathias och Henrick Jonsson med familjer driver tillsammans Ogestad egendom. Helt nyligen har de också köpt gården Dvärgstad, öster om Gamleby.
- Det är en framtidssatsning från vår sida och ett sätt att möta det nya läge som svensk mjölkproduktion hamnat i, säger bröderna Jonsson. Med stigande spannmålspriser vill vi bli mindre beroende av inköpt spannmål. Byggnaderna för grisproduktion på Dvärgstad arrenderas av Ullevi gård.

Ogestad egendom är mitt uppe i arbetet med en miljökonsekvensbeskrivning för ett utökat tillstånd. Också det en satsning på framtiden.
Gården har 350 mjölkkor. I år har ett nytt kalvstall för 150 kalvar byggts, för övrigt enastående i Sverige. En helt öppen lösning där kalvarna har skydd i iglooliknande glasfiberbubblor och för övrigt kan gå under tak utan väggar. Det kan inte bli bättre ventilerat än så och det har också avspeglat sig i hälsosammare kalvar.
Nästa steg är att bygga för rekrytering och sinkor. Idag har Ogestad 180 blivande mjölkkor på annat håll, en del så långt bort som i Blekinge. Nu ska alla hem till gården och därför ansöker Ogestad om att få utöka antalet kor. Det finns kapacitet att mjölka 540 stycken, om man räknar med 20 procent sinkor så betyder det sammanlagt 650 mjölkkor.

All seminering sköts av gårdens personal som, förutom de tre bröderna, består av sex anställda (ungefär fem heltidstjänster). Produktionen ligger på mellan 11 000 och 13 000 liter mjölk på de tre gånger per dygn som korna mjölkas. Medelkon producerar 11 000 liter, en ökning med 2 000 liter sedan tre mjölkningspass infördes.

Alla jordbruksmaskiner samägs med Odensviholms egendom i Odensvi skörderesurs AB.
- Vi tjänar stora pengar på det samarbetet. Våra maskiner utnyttjas maximalt och dessutom får vi en exakt överblick över maskinkostnaderna.

Bröderna Jonsson ser verkligen ut att trivas och berättar utan omskrivningar varför de gillar mjölkproduktion.
- Det finns en stor potential i branschen och det går att tjäna hyggligt med pengar, men det krävs stora volymer för att komma upp i en bra lönsamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om