Ohlin kan tänka sig ta emot fler flyktingbarn

Det råder stor brist på platser i kommunerna för ensamkommande flyktingbarn. Gunnel Ohlin (KD) tänker ta upp frågan vid nästa sammanträde i socialnämnden.

Gunnel Ohlin (KD).  Foto: Anders Steiner

Gunnel Ohlin (KD). Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-09-25 00:00
Gunnel Ohlin är förste vice ordförande i socialnämnden. Hon är positiv till att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn i Västerviks kommun, eftersom det är svårt att hitta platser för dem.- Om vi klarar av det, ska vi göra det. Vi ska vara med och dra vårt strå till stacken. Det är för lång väntan.Hon vill inte säga något antal, men kommer att ta upp frågan i socialnämnden.- Vi är positiva. Sedan är det viktigt med mottagandet. En del av dem mår förskräckligt dåligt.Björn Carlsson på Migrationsverket säger att det skulle behövas mellan 500 och 600 fler platser ute i kommunerna för ensamkommande flyktingbarn. Det har varit länge så att det kommer fler barn än vad det finns platser.- Vi har inte tillräckligt med kommuner som tar emot, utan barnen fastnar i ankomstboendena.Systemet bygger på att barnen får flytta vidare efter bara några dagar, innan de hinner rota sig, men det fungerar inte så i verkligheten.- De som nu anvisas ut till kommuner är de barn som kom i augusti, säger Björn Carlsson.Han vet inte vad det beror på att bara 169 av landets 290 kommuner har avtal om att ta emot ensamkommande flyktingbarn, då alla omkostnader täcks av statsbidrag.- Det är en intressant fråga, tycker jag, säger han.Samtidigt konstaterar han att det inte finns någon lag som tvingar kommunerna att ta emot flyktingbarn. Det är de lokala politikerna som bestämmer om kommunen ska ta emot.En minoritet av barnen, men hittills i år ändå drygt 50 stycken, är så små som 0-6 år.Björn Carlsson kan inte se i statistiken om de verkligen kommer helt ensamma, men de har i alla fall ingen vårdnadshavare, och då räknas de som ensamkommande flyktingbarn.Men han tror att de ofta kommer hit i sällskap av släktingar och bor hos dem.Kommunerna i Norrland tar emot flest flyktingbarn, i förhållande till sin folkmängd. Sorsele kommun har till exempel 33 platser. Västerviks kommun utökar snart från sju till tio platser, när boendet får nya lokaler (se artikel nedan).
Flyktingbarn
De flesta av de ensamkommande flyktingbarnen är killar i åldern 16-17 år.Hittills i år, fram till den 16 september, hade det kommit 1 602 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Av dem var 916 i åldern 16-17 år. I åldersgruppen 0-6 år fanns 51 barn.De flesta av barnen och ungdomarna kommer från Somalia och Afghanistan.Källa: Migrationsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om