OK till vindkraftverk mitt i känsligt område

Länsstyrelsen har kört över miljö- och byggnadsnämnden i Västervik och rakt emot vad nämnden tyckt gett klartecken för fyra vindkraftverk mitt i ett känsligt naturområde.

Hur kunde länsstyrelsen ge klartecken att bygga fyra stora vindkraftverk mitt i ett område vid Tindered-Ottinge, som av kommunen förklarats som helt olämpligt för vindkraft? Det undrar upprörda medlemmar i Tjust Fågelklubb.Foto: Orlin Wagner

Hur kunde länsstyrelsen ge klartecken att bygga fyra stora vindkraftverk mitt i ett område vid Tindered-Ottinge, som av kommunen förklarats som helt olämpligt för vindkraft? Det undrar upprörda medlemmar i Tjust Fågelklubb.Foto: Orlin Wagner

Foto: Orlin Wagner

Västervik2010-12-06 00:00
Både detta beslut, som få känt till, och kommunens senare agerande upprör ornitologer i Tjust.I det aktuella området, intill Tindered och Ottinge, finns enligt Tjust Fågelklubb stor risk för att känsliga fåglar, bland annat utrotningshotade rovfågelarter, dödas av de stora rotorblad som snurrar med en spetshastighet på flera hundra kilometer i timmen.Inför den "vindbruksplan" Västerviks kommun håller på att ta fram finns kartor där röd färg betyder att det är olämpligt med vindkraftverk inom dessa områden.Det aktuella området mellan Tindered och Ottinge är rödmärkt och helt olämpligt för vindkraftverk.- Vi är djupt besvikna. Dels för fåglarnas skull, genom att länsstyrelsen körde över en helt enig miljö- och byggnadsnämnd och gav klartecken att bygga fyra vindkraftverket i ett "rödmärkt" område, men också för att kommunen i efterhand verkar ha velat tysta ned beslutet, säger ornitologerna Magnus Kasselstrand och Mariann Gustafsson i Tjust Fågelklubb.- Vindkraftverk på fel ställen i naturen är rena katastrofen för fåglar eftersom rotorbladen då kan orsaka massdöd, säger Magnus Kasselstrand, klubbens talesman i vindkraftsfrågor.Fel ställen kan vara populära flygstråk eller platser där unika fågelarter häckar.Tjust Fågelklubb har ombetts lämna in synpunkter och underlag vad gäller fåglar, inför den nya vindbruksplanen.- Vi inbjöds 2009 och har lagt ned massor av ideellt jobb. Nu känns allt så trist, säger Magnus Kasselstrand.I augusti/september i år avstyrkte en enig miljö- och byggnadsnämnd, bland annat av fågelskälen, en ansökan om att få bygga vindkraftverk i det aktuella området. Man föreslog i stället en alternativ placering flera kilometer längre bort, på andra sidan E 22.Den 15 oktober sade länsstyrelsen ändå oväntat ja till energibolagets ursprungliga ansökan.Den 20 oktober fick miljö- och byggnadskontoret länsstyrelsens beslut. Kontoret valde dock att inte ta upp ärendet vid nästa nämndsammanträde sex dagar senare.- Har miljö- och byggnadschefen rätt att själv fatta ett tjänstemannabeslut om detta? Hon borde ha informerat nämnden direkt så att den fått chansen att överklaga beslutet.Nu kan nämnden överklaga ändå, på grund av länsstyrelsen missade att officiellt kungöra beslutet. Ingen fick chansen att överklaga.Först i lördags kom till sist en annons i VT med kungörelsen. Tiden för överklagande har därmed förlängts till den 18 december.Miljö- och byggnadsnämnden hör till de parter som med stor sannolikhet kommer att överklaga. Liksom ornitologerna.
Markägarefår betalt
Vindkraftverk vid Helgoland, utanför den nordtyska kusten, krävde på ett år över 400 fåglars liv. På en ö utanför Norge har 38 havsörnar dödats i kollisioner med vindkraftverkens rotorblad.
När vindkraftverk byggs får markägaren 100 000 kronor per vindkraftverk och år under tio år. För det aktuella området vid Tindered och Ottinge innebär det fyra miljoner kronor till markägarna för de fyra vindkraftverken.Tjust Fågelklubb har ett 100-tal medlemmar. Sveriges Ornitologiska Förening har cirka 15 000 medlemmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om