Ökad arbetstakt gav fler förtidspensionärer

Allt fler flyttas över från sjukpenning till sjukersättning.

Foto: ANDERS LILJEGREN Regeringens krav att minska antalet sjukskrivna har satt press på Försäkringskassans personal. Mats Persson och Bo Lettman på Försäkringskassan i Västervik berättar att kontoret under 2004 arbetade för att sjukskrivna skulle få rätt form av ersättning.  Arbetet resulterade i att många flyttades över till den lägre sjukersättningen, Försäkringskassans nya benämning på förtidspension.

Foto: ANDERS LILJEGREN Regeringens krav att minska antalet sjukskrivna har satt press på Försäkringskassans personal. Mats Persson och Bo Lettman på Försäkringskassan i Västervik berättar att kontoret under 2004 arbetade för att sjukskrivna skulle få rätt form av ersättning. Arbetet resulterade i att många flyttades över till den lägre sjukersättningen, Försäkringskassans nya benämning på förtidspension.

Foto:

Västervik2005-02-22 00:25
Hösten 2004 fick Försäkringskassans utredare kavla upp ärmarna. Allt fler fall av långtidssjukskrivna hade samlats på hög genom åren. Nu skulle kontoret undersöka om de var berättigade till fortsätt sjukpenning eller flyttas över till så kallad sjukersättning, Försäkringskassans nya benämning på förtidspensionering och sjukbidrag.
Bakgrunden var regeringens påbud att halvera ohälsotalen till år 2007.
? Inflödet av sjukpenningsfall har ökat stort, och vi har inte haft resurser att ta hand om alla ärenden som därför har ackumulerats. Vårt uppdrag under 2004 var att titta på äldre fall för att se om det fanns förutsättningar för utbyte till rätt ersättning, säger Bo Lettman, ställföreträdande chef på Försäkringskassan i Västervik.

Resultatet blev att 290 Västerviksbor flyttades över från sjukpenning till sjukersättning under de elva första månaderna 2004. Fem år tidigare blev 170 sjukskrivna personer beviljade förtidspension eller sjukbidrag. Det motsvarar en ökning med 17 procent på fem år. För att klara uppdraget att titta över de sjukpenningfall som legat på hög i mer än två år, var Försäkringskassan tvungen att sätta in ?särskilda resurser?.
Förra veckan uppmärksammade SVT:s program Uppdrag granskning att Försäkringskassan i Lidköping gav sina anställda ett bonusbelopp för varje överflyttning från sjukpenning till sjukersättning. Det beordrade arbetet i Västervik har dock inte resulterat i någon sådan bonus, hävdar Bo Lettman bestämt.
? Nej, någon bonus var det inte. Det betalades ut vanlig övertidsersättning.
För att flyttas över från sjukpenning till sjukersättning krävs att medicinska skäl talar mot att en person kan arbeta och försörja sig själv inom ett år.
? Nytt för i år är att sjukersättningen ska omprövas vart tredje år. Då går man igenom om förutsättningarna har ändrats, säger Mats Persson som är föredragande inför socialförsäkringsnämnden som fattar beslut om sjukersättningar.

I början av året fanns 2 200 förtidspensionärer i Västervik, vilket innebär en ökning med 13 procent sedan 2003. Den största ökningen sker i gruppen mellan 30 och 40 år, människor mitt i livet.
? Jag tror att det beror på en kombination av många anledningar, och ska man lasta Försäkringskassan för något är det kanske att vi inte kunnat göra individuella åtgärdsplaner i tillräcklig utsträckning, och därmed inte fångat upp alla i gruppen lika bra. Men vår insats måste också bedömas i förhållande till andra insatser från sjukvården och arbetsgivare. Men ett faktum är att det blivit ett hårdare arbetsliv med snabbare utslagning, säger Mats Persson.
Men överflyttningen till sjukersättning innebär också att Försäkringskassan släpper taget om personerna, och det är få som lyckas komma tillbaka.
? Men det är också ett personligt ansvar att komma tillbaka till arbetslivet om det finns förutsättningar och möjlighet att göra det, säger Bo Lettman.

Försäkringskassan vill inte gärna kommentera Beatas berättelse(se artikel intill), men menar generellt att det inte är ovanligt att uppfattningarna går isär om vad som är tillräckliga rehabiliteringsinsatser. Få försäkringstagare överklagar dock socialförsäkringsnämndens beslut.
? Vi tittar på det medicinska underlaget, och konsulterar även Försäkringskassans läkare för att få stöd. I detta fall tycker jag inte att det verkar som vi gett upp för tidigt om hon haft ersättning i sex år. Att vi inte gjort fler insatser kan ha berott på att utvärderingen var klar redan 1997, men att hon gått kvar på fel ersättning på grund av tidigare resursbrist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om