Ökad tillväxt - fler skadedjur

Träden växer fortare, när klimatet blir varmare. Samtidigt väntas ökade problem med stormfällning, skadeinsekter, rotröta, svampar, viltskador och förstörda vägar.

Ett 60-tal personer deltog i temadagen om skogen och klimatet på Bryggaren under tisdagen.

Ett 60-tal personer deltog i temadagen om skogen och klimatet på Bryggaren under tisdagen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2009-11-25 00:00
Under tisdagen arrangerade Skogsstyrelsen en temadag på Bryggaren i Västervik om skogen och klimatet.När klimatet förändras i den takt som sker nu, påverkar det många områden i samhället, som måste anpassas. Även skogsbruket.Å ena sidan kan skogsägarna glädja sig åt att vegetationsperioderna - alltså den tid då det växer - blir längre. Skogen växer fortare, och kan därmed avverkas oftare.Detta är positivt, i kombination med ökad efterfrågan på biomassa.Å andra sidan kommer det oönskade bieffekter. En av dem är att fler träd blåser omkull. Inte för att stormarna blir fler eller värre, för så ser det inte ut att bli, utan för att det blir mindre tjäle på vintern, marken blir blötare och träden blir större fortare.Andra bekymmer som väntas komma med värmen är fler skadeinsekter, som exempelvis granbarkborre och tallvedsnematod.Fler rådjur och älgar kan det bli med mildare vintrar, och sådana djur äter gärna på unga tallar.Rotröta och skadesvampar kan också öka, liksom skogsbränder.Ett annat problem, som inte bara drabbar skogsägarna, är att vägarna körs sönder mer, när det är mindre tjäle i marken. Förutom att det blir körskador i skogen, påverkas det allmänna vägnätet.Bättre vägar blir således ett måste i framtiden.När det gäller de andra problemen fick skogsägarna i Västervik en rad tips av klimatexperten Hillevi Eriksson.Ett av hennes råd var att sprida riskerna, genom att öka andelen blandskog. Om det blir angrepp av en viss skadeinsekt, blir inte allt förstört.Skogsägarna kan även prova andra trädslag, med högre motståndskraft, och samverka mer.Att avverka oftare kan också vara en idé, liksom hård gallring och röjning i ett tidigt skede.I områden där det finns risk för fler skogsbränder - som här - kan det vara en lösning att plantera mer tall, då den är mer motståndskraftig mot bränder än gran.Men med ett intensivare skogsbruk behövs också ett ökat skydd för den biologiska mångfalden.- Om vi ska utveckla de här intensiva metoderna, måste vi utveckla hänsynen i samma grad, påpekade Hillevi Eriksson.
Föreläsare
Lars Bärring, klimatspecialist SMHI Norrköping, "Klimat under förändring".Hillevi Eriksson, klimatexpert Skogsstyrelsen, "Svenskt skogsbruk möter klimatförändringar".Bo Karlsson, Skogforsk, "Så långt har forskningen kommit" (om odlingsmateriel)Jan Olof Thorstensson, Södra, "Skogen som resurs i klimatförändringen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om