Ökade risker för vårdanställda
Vård och omsorg är för det mesta en trygg bransch att arbeta inom. Ändå utsätts de flesta anställda någon gång i arbetslivet för våld eller hot. Dessutom har riskerna ökat de senaste åren. Därför är bra rutiner och utbildning i rättigheter särskilt viktiga.
Våld i vården. "Många tror att våld och hot är en del av jobbet", säger Birgitta Johansson, till höger, huvudskyddsombud på Kommunal. Annika Uddén, till vänster, jobbar på ett särskilt boende i Västervik.Foto: Ellen Kindstrand
Foto:
- Många vårdanställda vänjer sig och tror att våld och hot är en del av jobbet. Folk måste bli mer medvetna om sina rättigheter och skyldigheter, säger Birgitta Johansson, huvudskyddsombud på Kommunal i Västervik.
Hon trycker på att handläggarna måste vara noggranna med riskbedömningar och information till vårdpersonal, och att varje händelse följs upp med en handlingsplan. De drabbade ska få möjlighet till krissamtal.
- Det är viktigt att krishanteringen kommer igång i ett tidigt skede, annars riskerar den att förlora sitt syfte. Verksamheten i vården stannar aldrig upp, och om den drabbade fortsätter att jobba utan att få någon hjälp kan det sluta med att man inte orkar gå till jobbet, säger Birgitta Johansson.
2006 gjorde arbetsmiljöverket en inspektion i hemtjänsten i Västervik. Man fann brister och belade kommunen att utforma nya arbetsmiljörutiner, bland annat för situationer med våld och hot. Enligt Kicki Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Västerviks kommun, gäller de nya rutinerna även för särskilda boenden och i handikappsomsorgen. Rutinerna innebär bland annat att det alltid ska finnas en enhetschef som personalen kan kontakta om något händer. Någon sådan beredskap fanns inte den natten då en man gick bärsärkargång på ett boende i norra delen av kommunen.
Just nu får hemtjänsternas arbetsgrupper dagslånga utbildningar i de nya rutinerna. Efter det kommer även personal inom resten av äldre- och handikappsomsorgen att gå samma kurs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!