De senaste åren har man sett en ökning av antalet olyckor i kommunen, fler av dem har fått livslånga konsekvenser för de inblandade. Vissa har fått men för livet.
Räddningstjänsten, polisen, ambulansen och landstinget vill få ner antalet olyckor i trafiken och har samlats för att tillsammans informera om trafiksäkerhet.
Det rör alla som vistas i trafiken men främst handlar det om gångtrafikanter, cyklister och MC-förare, eftersom de är särskilt utsatta på grund av att de inte sitter i ett skyddande fordon.
– Frågan är vad man själv kan göra för att minimera olycksrisken, säger Joakim Jansson, säkerhetschef i kommunen.
Han och Lisa Koblanck vid polisen i Västervik säger att man själv har ett stort ansvar. Man ska framföra ett godkänt fordon i gott skick, oavsett om det gäller cykel, moped eller MC. Man ska också vara behörig att framföra sitt fordon.
– Och mopeden ska inte vara trimmad, säger Lisa Koblanck.
Säkerhetstänkandet börjar i hemmet. Föräldrar och barn bör tala om trafiksäkerhet, och bör också använda hjälm när man cyklar. Gärna också starka färger, exempelvis en reflexväst, för att göra sig extra synliga i trafiken.
För flera år sedan var poliser ute i skolorna och informerade om trafiksäkerhet men ett regeringsbeslut ändrade på det.
– Idag ligger det på skolan att informera, säger Lisa Koblanck.
Flest olyckor sker i korsningar, i Västervik har vi flera som är särskild drabbade. Faran är också när en bilist måste korsa en cykelbana, som exempelvis vid Willys parkering i Västervik, och nedanför Slipbron, vid infarten till Posten.
Några som möter konsekvenserna av olyckorna är Melker Engström, ambulansförare, och Marika Berg, chef för akutmottagningen i Västervik.
– Skadorna varierar, det kan vara allt från en stukad fot till hjärnskador. Unga killar är överrepresenterade i statistiken, säger Marika Berg.
Uppmärksamhet är a och o i trafiken, det är inte ofta som otur är orsak till en olycka.
Uppmärksamheten brister ofta, särskilt om man lyssnar på musik, eller använder sin mobiltelefonen under färd, något som blivit vanligare, menar gruppen.
Överhuvudtaget handlar det om att vara uppmärksam, ha ögonkontakt med medtrafikanter, visa hänsyn och vara tydlig.
– Man ska inte behöva gissa vad någon annan ska ta sig för i trafiken, säger Lisa Koblanck.