Oklart hur mycket landstinget sparar

Det är Jonas Rastad, sjukhuschef i Kalmar, som står bakom förslaget att dra ner på vikarierna till ambulansen. Detta då hela länets ambulanssjukvård är organiserad under Kalmar. Anledningen till att man vill testa den här modellen är rent ekonomisk.

Västervik2009-02-06 00:07
- Kalmar län har en av landets dyraste ambulansverksamheter och en av de högsta ambulanstätheterna per invånare trots att vi inte är ett utpräglat glesbygdslän, säger Jonas Rastad.Med det nya förslaget ska man under tre månader se hur det fungerar om man avstår från att sätta in vikarie vid akut sjudom eller bortavaro.- Då kan man ställa en bil och det kan vara vilken som helst i länet. Därefter gäller det att justera placeringarna så att ambulanserna blir så jämnt fördelade över länet som möjligt. Men om två personer skulle bli sjuka så kommer vi ändå aldrig att ställa mer än en bil. Då gör vi som i dag och tar in vikarier.Hur mycket räknar landstinget med att spara på det här?
- Det går inte att svara på, det beror helt på hur mycket folk är sjuka.Kan det här påverka målet att nå fram till 90 procent av patienterna inom 20 minuter?
- För länet som helhet tror jag inte att målet påverkas men det kan hända att det gör det om man tittar på enstaka byar. Det är något som måste ingå i utvärderingen.Men tänk om patienter dör i onödan? Är det värt det?
- Vi måste fråga oss vilken typ av risk vi kan acceptera. Redan i dag kan det inträffa att en ambulans inte hinner fram i tid på grund av att bilarna är ute på andra uppdrag. Det är komplexa frågor.Förstår du ambulanspersonalens oro för att de inte ska nå fram i tid?
- Absolut. Och om utvärderingen visar att det här riskerar patientsäkerheten så är jag beredd att dra tillbaka förslaget. Vi är inte här för vår egen skull utan för att serva allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om