Oklart vad som gäller vid fängelseupplopp

Skulle det bli ett upplopp bland de drygt 200 internerna på anstalten Norra vid Gertrudsvik finns det ingen handlingsplan.
- Jag har lämnat ett förslag på ansvarfördelning mellan polis och kriminalvård. Förhoppningsvis ska jag få ett svar i slutet av maj, säger Klas Werme vid polisen.

Rutiner utreds. Klas Werme vill få klarhet i rådande gråzoner.

Rutiner utreds. Klas Werme vill få klarhet i rådande gråzoner.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-05-24 00:25
Anstalten Norra har funnits i två år men det är fortfarande oklart vad som gäller i ansvarsfördelningen mellan kriminalvården och polisen. I samband med det stora upproret på Tidaholmsanstalten och de uppmärksammade rymningarna 2004 gjordes flera utredningar där det klart och tydligt betonades att det fanns ett lokalt ansvar för att hitta samverkansformer.

- Då tog jag på mig ansvaret och skrev ett förslag till riktlinjer. Det lämnade jag över till kriminalvården vid senaste årsskiftet. Jag ville att kriminalvården skulle titta på förslaget och komma med synpunkter, säger Klas Werme.
Men det dröjde fram till början av maj då ett första möte hölls.
- Nu ska det förhoppningsvis komma ett svar från kriminalvården i slutet av maj.
Skulle det i dag bli en kraftig störning av ordningen på anstalten, liknande ett upplopp, finns det ingen ansvarsfördelning mellan polis och kriminalvård. Vem ska ansvara för vad i de olika situationer som uppstår?
- Samma sak gäller vid gisslanstagande, rymningar och fritagningar, säger Klas Werme.
- Eftersom vi inte har någon plan får vi laga efter läget, säger Werme.
Polis och kriminalvård är på intet sätt på kollisionskurs i den här frågan. Att frågan om ansvarsfördelningen dragit ut på tiden står att finna i att anstalten hela tiden växt, att det kommit flera nya direktiv som prioriterats före.
- Det finns en del gråzoner som vi måste klara ut. En normal ordningsstörning på anstalten är en fråga för kriminalvården, blir det en större störning kommer vi in i bilden. Begås brott är det givetvis en fråga för oss.
- Som tur är har vi inte hamnat i någon situation som liknar en gråzon.

Skulle det inträffa en allvarlig incident på Norra så står polisen inte helt handfallen. Kontakt togs förra sommaren. Ritningar införskaffades och nyckelfrågan diskuterades.
- Nu måste vi få klart för oss vem som ska hålla i rodret om det skulle inträffa en allvarligare händelse på anstalten, säger Klas Werme.
- Alldeles strax är avtalet påskrivet, vilken dag som helst, säger Åsa Lindberg, kriminalvårdschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om