Oklart var hemlösa ska ta vägen efter 1 april

Ännu är det oklart om det blir en fortsättning med akutboendet för hemlösa när avtalet löper ut. 1 mars ska det hållas ett uppföljningsmöte. Till dess avvaktar kommunalrådet med att ge besked.

28 november dog en hemlös man på en offentlig toalett i Västervik. Dagen efter öppnade kommunen, med Harald Hjalmarsson (M) i spetsen, ett akutboende, som sedan kom att förläggas till Pingstkyrkan.

28 november dog en hemlös man på en offentlig toalett i Västervik. Dagen efter öppnade kommunen, med Harald Hjalmarsson (M) i spetsen, ett akutboende, som sedan kom att förläggas till Pingstkyrkan.

Foto: Elin Lönn

Västervik2024-02-19 18:00

– Jag ser gärna ett samarbete mellan frivilliga och kommunen, men det vore synd att föregå utvärderingen. Syftet är att föreslå hur vi ska jobba med hemlösa i framtiden, säger Harald Hjalmarsson (M). 

Han kan inte lova att det blir en förlängning. 

Akutboendet kom till i höstas efter att en hemlös man dött på en offentlig toalett i Västervik. Pingstkyrkan öppnade sina lokaler, och kommunen sköt till 400 000 kronor för att pingstkyrkan ska kunna hålla lokalerna öppna med fem akutsovplatser.

Sista mars löper avtalet ut. 

undefined
Linda Åkerman säger att LP-verksamheten är väldigt värdefull, och önskar att den togs tillvara bättre av kommunen. "Här är det som ett smörgåsbord för kommunen. De som är här är mätta, utvilade, varma, hela och rena", säger hon, med en önskan om att kommunen kunde besöka akutboendet och jobba igenom de ansökningar som behövs.

Enligt Linda Åkerman på föreningen Vinternatt finns det en oro för vad som kommer hända sen. Samtidigt har hon goda förhoppningar. Hon upplever att Hjalmarsson (M) har haft en god kontakt med organisationen. 

Pingstkyrkans pastor Robert Tedenby berättar att det ska hållas ett uppföljningsmöte med kommunen 1 mars. Han hoppas att mötet kan utgöra en grund för framtida beslut.

– Det kommer alltid finnas ett behov av detta, konstaterar Tedenby, och säger att det i städer av Västerviks storlek alltid verkar finnas människor som hamnar i kläm. 

Det kommer röra sig om mellan 2 och 10 personer. 

Vad händer om det inte blir en förlängning? 

– Då blir det som det varit förut. Det kommer visa sig att det behövs en sån här resurs, oavsett om det är kommunen eller någon annan som står för den, säger han. 

Enligt honom är Pingstkyrkan gärna en samarbetspart även i fortsättningen, även om han helst hade sett att maskorna i samhällets skyddsnät blev snävare. 

– Misslyckas man måste man fångas upp någonstans, säger han.

undefined
Robert Tedenby tror att det kommer behövas en akutboendelösning även i framtiden. I städer av Västerviks storlek kommer det vara en handfull människor som faller igenom skyddsnätet.

Även Linda Åkerman tycker att det bästa vore om avtalet förlängdes, trots att lokalerna är för små.

Akutboendet ska dock inte vara en permanent lösning. Målet är egenförsörjning. De som bor på akutboendet får själva söka om insatser hos relevanta myndigheter.

Linda Åkerman tror att det blir svårt med dagens system, med olika möten, blanketter och samtal. Vinternatt gör sin aktivitetscheman en dag i taget. Två dagar blir för rörigt, för de hemlösa.

– Det är inte det att de inte vill. Hade de kunnat ta sig ur hemlösheten själva så hade de aldrig hamnat i den här situationen, säger hon.

Vad händer om det inte blir en förlängning? 

– Då går de tillbaka till att sova ute. Då fortsätter Vinternatt med aktiviteter, och att motivera dem till tillfrisknande, men boendedelen kommer inte lösas av sig själv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!