Oklart varför 75-åringen kom över på fel väghalva

Sedan 1997 fingranskar en speciell grupp inom Vägverket, på uppdrag av regeringen, varje dödsolycka i trafiken. - Vi kommer att titta på fordon, vägmiljö och alla inblandade personer i lördagens fatala olycka på E 22 vid Glabo.

Blommor har placerats på olycksplatsen vid Glabo och ljus har tänts till minne av den tragiska olyckan i lördags som krävde två liv.

Blommor har placerats på olycksplatsen vid Glabo och ljus har tänts till minne av den tragiska olyckan i lördags som krävde två liv.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-09-23 00:06
Det säger olycksutredare Mats Artebrant som med bas i Karlskrona jobbar med alla dödsolyckor i trafiken inom Region Sydöst, där Östergötland, Kalmar län, Jönköpings län, Kronoberg samt Blekinge ingår.- Vi gör djupstudier av alla trafikolyckor med dödlig utgång. Vid 99 procent av alla oförklarliga olyckor, som vid lördagens olycka vid Glabo när en äldre förare plötsligt körde över på fel väghalva, obduceras offren för att man ska kunna ta reda på om sjukdom har legat bakom.- Vi gör vårt yttersta för att försöka hitta orsaken. Allt för att åtgärder ska kunna vidtas som förhindrar liknande olyckor i framtiden.Mats Artebrant och hans kolleger har möten med rättsmedicinare där man går igenom olycksförloppet i detalj och där läkarna kan hjälpa vägverkets experter med att berätta vilka skador offren fått.- Vi går igenom hur mycket våld de åkande utsatts för, hur och vad de slagit emot inne i bilen samt hur vägmiljön på platsen ser ut. Självklart hade ett mitträcke på E 22 vid Glabo förhindrat lördagens frontalkollision, säger Mats Artebrant.Han vill inte påstå att E 22 omkring Västervik skulle vara mer olycksdrabbad än andra svenska vägar.- Speciellt inte sedan vi fick fartkameror och mitträcken längs långa sträckor på E 22. Ett vajerräcke minskar dock aldrig antalet olyckor. Däremot blir konsekvenserna betydligt mindre. Vajerräcken trasar sönder bilar, men hellre det än att människor trasas sönder.Vägverkets djupanalyser av dödslyckor görs i vissa fall i samarbete med till exempel Statens Haverikommission (SHK).- Vi jobbar ibland också parallellt med Saabs och Volvos egna haveriutredare. De tittar ingående på vissa specifika olyckor, framför allt med nyare bilmodeller.I en djupanalys kollas exempelvis användande av alkohol eller droger, bromsspår, avkörningsvinkel och skyddseffekterna av fordonens säkerhetsutrustning. Djupstudien innebär att all information om händelsekedjan före, under och efter olyckan analyseras av Vägverkets experter inom olika områden.Även experter från sjukvård, polis, räddningstjänst och kommuner kan delta i arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om