Oljesanering vid E.22 fortsätter

?All blöt nederbörd riskerar pressa upp eller flytta oljan.?

Foto: ANDERS LILJEGREN Ihållande blötsnö och regn gjorde att vattenflödet i mark och diken i helgen ökade vid platsen för det stora oljeutsläppet efter tankbils­olyckan i måndags. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Fröberg (bilden) berättar att flera djupa brunnar grävts på platsen, från vars botten oljeblandat vatten ständigt sugs upp.

Foto: ANDERS LILJEGREN Ihållande blötsnö och regn gjorde att vattenflödet i mark och diken i helgen ökade vid platsen för det stora oljeutsläppet efter tankbils­olyckan i måndags. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Fröberg (bilden) berättar att flera djupa brunnar grävts på platsen, från vars botten oljeblandat vatten ständigt sugs upp.

Foto:

Västervik2004-11-29 01:00
I helgen har saneringen fortsatt efter den svåra miljöolyckan med en fullastad tankbil på E.22 i höjd med Botorp några mil söder om Västervik i måndags.
? Inget akut har inträffat vad gäller spridningen av de cirka 32.000 liter bensin, diesel och eldningsolja som läckt ut i marken, säger Västerviks kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Fröberg.

Stora tankbilar har regelbundet befunnit sig på platsen för att från botten av grävda djupbrunnar i marken suga upp alla olja som samlas där.
?Nu när det kommer regn är det än viktigare att hela tiden suga rent. Då transporterar vattnet med sig en hel del olja till brunnarna.
Under lördagseftermiddagen talade VT även med Västerviks kommuns biträdande miljöchef Bernt Jonsson som just återkommit efter ett besök nere vid Botorp.
? Marken där har blivit väldigt vattensjuk. Det finns risk att vattnet kan pressa upp oljan eller föra iväg den via diken och andra vattendrag, säger han.

Bernt Jonsson kunde emellertid inte se att någon olja tagit sig förbi de lägst belägna länsor som lagts ut.
? Jag var och tittade vid oljelänsorna i diket längst ned vid serveringen Bayerhof. Trots ett ganska stort flöde av smältvatten fanns ingen olja alls där nere.
Vad saneringsmanskapet däremot inte vet är hur oljan har letat sig fram via okända sprickor eller vattenådror under jordytan. Ingen av de närbelägna fastighetsägarna har dock rapporterat någon smakförändring i sitt dricksvatten.

Omfattningen av miljöskadorna kommer att ta tid att fastställa.
Det går för dagen heller inte att exakt säga hur mycket jord som måste schaktas bort på grund av den absorberat olja och bensin. Saneringsarbetet beräknas ta flera veckor i anspråk. Det är ovisst om även E.22 måste grävas upp på platsen på grund av att olja letat sig in under vägbanan.
? Ingen vet ännu om Europavägen behöver grävas upp, säger Bernt Jonsson.

Det blir försäkringsbolaget Länsförsäkringar som får stå för saneringskostnaderna, eftersom tankbilen var försäkrad där.
I närheten av olycksplatsen löper ett åkerdike som är förorenat. Diket mynnar ut i Botorpsgölen, varifrån vattnet rinner vidare via ett dike/bäck som slutligen mynnar ut i Marströmmen.
? Avståndet från olycksplatsen till Botorpsgölen är 750 meter och från gölen till Marströmmen är det cirka 800 meter, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Fröberg.

Fågelvägen är det mellan olycksplatsen och närmaste bostadshus och vattentäkt omkring 200 meter.
Flera dammar har grävts, framför allt nedströms, i syfte att kunna bromsa upp och med hjälp av länsor ta vara på olja/bensin som kommer flytande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om