För någon månad sedan kom beskedet att den planerade multiarenan i Västervik skjuts upp ett år på grund av de osäkra ekonomiska förutsättningarna för kommunen.
På onsdagseftermiddagen kom nya bud. Arenan skjuts fram ytterligare ett år i framtiden.
Västerviks IK:s ordförande Urban Widén beklagar det senaste beslutet. Han säger att läget är inte akut för föreningen, man arbetar redan med förbättringar av den befintliga hallen inför kommande säsong. Samtidigt skulle en ny arena ge ännu större möjligheter till kringintäkter.
– Men jag tycker att beskedet är ännu tråkigare för kommunen. En multiarena med möjlighet till kulturevenemang skulle vara något positivt för hela kommunen.
Förseningarma beror på kommunens ekonomi. Enligt den färskaste kalkyl som finns så kommer den nya arenan att betyda en årlig ökad hyreskostnad för kommunen på i storleksordningen 15–16 miljoner kronor. Det i ett läge där kommunen lagt effektiviserings- och sparkrav på skolan.
Urban Widén tycker att det orättvist att ställa behovet av en arena mot läget i skolan. Han hänvisar till att en stor del av besparingarna i skolan handlar om att antalet barn har minskat.
– Barnkullar går upp och ner. En arena är något som kommer att stå i 50 år.
Han menar att det kanske vore klokt ekonomiskt för kommunen att bygga nu när läget är kärvt.
– Nu kan vara rätt tillfälle om man vill pressa priserna. Det är nu man kan ställa leverantörerna mot varandra och få den billigaste jumbotronen och den billigaste stålkonstruktionen. Om något år kan priserna ha vänt upp igen.
Varför är en ny arena så viktig för klubben?
Urban Widén säger att en modern arena skulle ge klubben nya verktyg både för att höja publiksiffrorna och att nå nya sponsorsintäkter. Han tar Färjestads arena som exempel.
– Där finns det inte mindre än sju restauranger i arenan. Du kan välja mellan allt från fine-dining till varmkorv.
Det ska sägas att Färjestad ligger i en mer än dubbelt stå stor stad som Västervik, och spelar i elitserien. Widén ser ändå att man i Västervik skulle kunna erbjuda ett mer varierat utbud till besökarna, och helt andra möjligheter till en fin matchupplevelse.
Han ser ett värde för VIK att det inte blir en ren hockeyarena. Med en hall som vänder sig till en bredare publik, där hallens namn nämns även utanför sportsändningarna så stiger värdet på att få sponsra hallens namn.
– Det underlättar för oss om vi ska söka nationella sponsorer.
Kommunstyrelens ordförande Harald Hjalmarsson (M) håller med Urban Widén om att det gäller att passa på att bygga när det är lågkonjunktur.
– Det är rätt tid att bygga nu.
Men ändå skjuter ni på projektet i två år. Räknar ni med att lågkonjunkturen kommer att hålla i sig?
– Jag tror att vi kommer igång med upphandlingen redan till hösten. När vi sonderat i branschen har vi blivit ombedda att inte hålla så hårt på tidpunkter för igångsättande och när det ska vara klart, säger Hjalmarsson.
Genom att vara flexiblare på de punkterna hoppas kommunen att fler ska lägga bud, och att man ska komma ner i kostnad. Den förra, avbrutna upphandlingen gjordes under högkonjunktur, och lockade bara ett enda bud.
I den ekonomiska planeringen har man markerat för att hallen ska vara klar i halvårsskiftet 2026.
– VIK har sagt att det är ett bra tillfälle att få tillträde till hallen under sommaren, säger Hjalmarsson.
Det återstår alltså att se hur väl den tidpunkten kan prickas in.