Omdebatterat bygge av badhus

Lite av ett 100-årsjubileum är det faktiskt med den nyrenoverade turistbyrån. Redan 1905 kom frågan upp i stadsfullmäktige om att ersätta det gamla badhuset på Strömsholmen med ett nytt. Men ärendet var mycket känsligt och det krävdes många års debatterande i fullmäktige och vår tidning fylldes av insändare. Alla hade synpunkter.

Västervik2005-06-16 00:25
Om vi skall vara riktigt noga så väcktes frågan redan 2004 genom en motion av bokhandlare Carl F. Edholm (Edholmsgatan). Sen tog det till den 12 december 1910 innan premiärgästerna kunde ta sitt första bad.
1:a och 2:a-klassbad, bastu, olika tider, särskilda utrymmen för "fint" folk liksom för herrar och damer, bassängstorlek, karbadsantal, uppvärmningssystem, söt- eller saltvatten och så vidare i all oändlighet diskuterades.

Stadsfullmäktige 14 december 1905:
"Utsedda kommitterade hade inkommit med utlåtande rörande åstadkommande af ett nytt varmbadhus här i staden, och hemställdes deri att då det gamla badhuset vore för litet, och där ej kunde serveras billiga så kallade folkbad, staden måtte gå i författning om byggandet av ett nytt, tidsenligt badhus."
Antalet varmbad i det gamla badhuset var 1905 till antalet 3 300 och nu fanns förhoppningar om att det antalet skulle kunna fördubblas.

Insändare 10 januari 1906:
"Det trängande behofvet av ett tidsenligt badhus här i staden och städernas åskyldighet att bereda tillfälle till mindre bemedlade att erhålla billiga bad äro omständigheter, som jag hoppas mana vederbörande att bevilja medel åt uppförande af nytt varmbadhus, och bygges så badhuset i enlighet med stadens behov, och skötes klokt, blir det till och med en god affär."
Den 11 januari sammanträdde stadsfullmäktige och protokollet därifrån blev långt men det finns en liten sammanfattning:
"En vidlyftig och långvarig överläggning vidtog, hvari ett stort antal fullmäktige gjorde kortare eller längre inlägg."
En viktig del var kloakledningens utsträckning. "För kunde folk få vatten i hemmen så kanske inte varmbadhuset behövdes".

Den 15 januari kom en ny insändare och vi återger en liten del. Nu hade badhusfrågan nästan blivit en världsfråga:
"Vid genomläsandet av den lilla notis, hvari V.V. (denna tidning) såsom en egendomlighet anförde, att vid badhusfrågans behandling inför stadsfullmäktige två finansmän satt de sanitära synpunkterna i främsta rummet, de båda stadsläkarna däremot de ekonomiska, så rann i hågen ett yttrande, som lär hafva fällts av en fältläkare på tal om Japans överlägsenhet öfver Ryssland i den senaste kampen. Han yttrade, att Japan för sina segrar hade att tacka sina soldaters renlighet, icke blott därför att denna renlighet gjorde de i striden erhållna såren mindre farliga, utan än mer därför att den japanske soldaten genom sina bad såväl till kropp som själ vunnit en spänstighet och styrka, som vore ryssarne främmande."

Nu hettade det till ordentligt i debatten och tidningen fick gå in med en rättelse:
"Med anledning av ett uttalande i vårt förra nummer rörande badhusfrågans behandling inför stadsfullmäktige den 11 dennes har stadsläkaren dr Fredelius bett oss meddela, att han vid ifrågavarande sammanträde icke uttalat sig om frågans finansiella sida."
Doktor Fredelius blev inte nöjd med detta svar från redaktören:
"På min anhållan att få se vad han skulle svara , innan det inflöt i tidningen, sade han, att det behövdes icke, ty det skulle nog bli så riktigt ändå".
Dr Fredelius gav sedan en lång redörelse för vad han sagt i badhusfrågan. Något som tidningen syrligt kommenterade:
"Efter ofvanstående meddelande om vad Fredelius vid ifrågavarande sammanträde yttrat i badhusfrågan, överlämna vi åt läsaren att själv avgöra om herr Fredelius yttrat sig om frågans finansiella sida."

Nya insändare följde och till och med ansågs Strömsholmen vara en allt för avlägsen plats för ett nytt badhus. Trots att det gamla redan låg där.
Signaturen "Äldre damer" tog upp frågan om herrar och damer och slitningar dem emellan:
"Låt oss få ett badhus som sköljer bort allt - och du skall bli varse förändringen - lik Venus skola vi uppstå leende och ljufva ur det uppfriskande badet.
Således I visa fäder - viren en krans af ovansklig ära kring edra pannor genom att skaffa staden ett badhus, centralt beläget, tidsenligt inredt och skilda rum för herrar och damer, med ett ord, passande för alla, även för äldre damer."

Så här fortsatte debatten i såväl tidningen som i stadsfullmäktige under flera år.
Det nya varmbadhuset byggdes dock till sist. 1975 var det dock slutbadat efter det att den nya simhallen byggts vid Bökensved.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om