"Omklädningsrummen största problemet"
På Lidhemsskolan arbetar man både förebyggande mot bullerproblemen samt tar tag i problemen när de dyker upp.
Hög volym. I omklädningsrummet till gymnastiksalen finns akustikplattor uppsatta i taket men de räcker inte enligt skyddsombud Barbro Graunert. Ljudnivån blir ändå lätt hög när många elever ska byta om samtidigt. FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Över huvud taget är det i miljöer där friare aktiviteter än i klassrummen förekommer, som buller kan behöva förebyggas eller åtgärdas. Det gäller inte bara rena lektionssalar.
- Det gäller också att se till att inte korridoren blir en mötesplats där man måste skrika för att göra sig hörd. Därför försöker vi se till att eleverna har raster vid olika tider och inte måste gå samtidigt till matsalen, säger Marita Ekholm.
Marita Ekholm är positiv till såväl Arbetsmiljöverkets som kommunernas inspektioner av arbetsmiljön för elever och personal.
- Bullerproblemen måste uppmärksammas mer, säger hon och berättar att skolan funderar på andra åtgärder för att minska bullret. Ett sätt är att installera ett så kallat "öra" i gymnastiksalen, där eleverna själva kan se när ljudnivån blir för hög och anpassa sig därefter.
Barbro Graunert är skyddsombud på Lidhemsskolan och var med när kommunen gjorde sin inspektion. Där pekade man på en del utsatta miljöer och satte upp ett åtgärdsprogram på saker som bör åtgärdas förr eller senare.
Hon tar emot i Lidhemsskolans personalrum och visar oss vidare ner för en trappa och genom en fönsterlös korridor som leder till gymnastiksalen. Redan i korridoren märker man att akustiken inte gynnar spring och stoj. Det ekar när man pratar och ljudet från de synliga vattenledningarna bryter ständigt igenom tystnaden.
- Men de största problemen är här, säger hon och leder oss in i pojkarnas omklädningsrum.
Det är en kal och tom lokal med några bänkar och krokar som enda inredning. I taket har redan akustikplattor satts upp för att dämpa det värsta.
- Men de är gamla och räcker inte. Här blir det en väldigt hög ljudnivå när många barn vistas här. Och om en höjer rösten så måste de andra också göra det för att höras, säger Barbro Graunert.
Hon betonar att det är oundvikligt med ljud i en gymnastiksal och dess tillhörande utrymmen men berättar att skolan inte bara jobbar med tekniska lösningar utan även försöker involvera eleverna i vardagen i sin strävan att få ner bullernivån.
- Man kan till exempel ha tävlingar mellan killarna och tjejerna på lågstadiet om vilka som är tystast i omklädningsrummet, säger hon.
Ett "öra" som mäter ljudnivån kan också vara ett sätt att få eleverna mer medvetna och Barbro Graunert hoppas att det kan bli ett sådant så småningom.
Barbro Graunert är förutom skyddsombud även förskollärare och har jobbat som sådan sedan 1969.
- Problemen med buller i skolmiljön är inget nytt för oss som jobbar här, men det är först på senare tid som det blivit något som alla pratar om sedan det tagits upp i media, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!