Omorganisation oroar skogsvårdsstyrelsen
Skogsvårdsstyrelsens personal kan inte båda jobba på uppdrag åt skogsägarna och samtidigt utöva myndighetstillsyn, hävdar utredaren Maggie Mikaelsson.Länsjägmästaren Ove Arnesson hävdar tvärtom att de dubbla rollerna är en nödvändighet för att kunna organisera arbetet effektivt.
Länsjägmästaren Ove Arnesson verkar inte främst oroas av eventuella sammanslagningsplaner.
- Det finns både för- och nackdelar.
Istället är det andra inslag i Maggie Mikaelssons utredning som han är kritisk mot.
En del i skogvårdsstyrelsens nuvarande arbetet är den så kallade rotpoststämplingen. Myndigheten gör den på uppdrag av skogsägaren.
Verksamheten har varit ifrågasatt eftersom en del menar att en myndighet genom stämplingen går in och påverkar förhållanden på marknaden. Rotpoststämplingen innebär att skogsvårdsstyrelsens personal går igenom ett skogsbestånd och gör ett underlag som kan användas vid försäljning.
Ove Arnesson ser stora fördelar med att att skogsvårdsstyrelsens personal får göra stämplingen.
- Stämplingen är ett av flera sätt för skogsägare att sälja skog. För oss är det ett viktigt sätt att bedriva skogspolitik.
I och med att stämplingen görs får myndighetens personal en möjlighet att komma ut och gå igenom skogar. Då kan de hitta skyddsvärd skog, komma med anvisningar om hur föryngringen ska gå till, vilka träd som ska sparas och vilka som kan avverkas. Skulle rotpoststämplingen försvinna befarar Arnesson att det skulle motsvara fem-sex tjänster i Kalmar och Östergötlands län. Skogsvårdsstyrelsen skulle dessutom mista en naturlig mötesmöjlighet med skogsägarna.
I Maggie Mikaelssons utredning nämns också att samma personal som utför uppdragsutbildning åt skogsägare inte bör ägna sig myndighetstillsyn. Ove Arnesson befarar praktiska problem om en sådan princip genomfördes.
- Det skulle betyda att vi tvingades att ha dubbla kompetenser på många områden.
Enligt honom är det bra att kunna varva olika de olika rollerna.
- Uppdragen kommer inte i ett jämnt band. Det är bra att kunna jobba några dagar med uppdragsutbildning och några dagar med andra uppgifter.
Finns det en risk att man måste slå samman regionkontor om man måste hålla sig med dubbla kompetenser?
- Den risken kan inte uteslutas, äger Ove Arnesson, men betonar att Maggie Mikaelssons betänkande än så länge bara är ett förslag. Många instanser ska yttra sig innan det blir dags för ett beslut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!