Omstridd barack får vara kvar

Länsrätten har nu avgjort striden mellan två kommunala nämnder.

På plats på Östermalmsskolans skolgård fanns politiker och tjänstemän från Västerviks kommun. Miljö- och byggnadskontorets chef Marianne Teurnell Söderlund, Rolf Johansson från barn-och utbildningskontoret, ordförande för  miljö- och byggnadsnämnden Thomas Svensson och stadsarkitekt Per Knutsson diskuterade med länsrättens ledamöter om fördelar och nackdelar med den omtalade baracken på Östermalmsskolan.

På plats på Östermalmsskolans skolgård fanns politiker och tjänstemän från Västerviks kommun. Miljö- och byggnadskontorets chef Marianne Teurnell Söderlund, Rolf Johansson från barn-och utbildningskontoret, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden Thomas Svensson och stadsarkitekt Per Knutsson diskuterade med länsrättens ledamöter om fördelar och nackdelar med den omtalade baracken på Östermalmsskolan.

Foto:

Västervik2004-11-03 01:00
Den kommunala trätan om baracken vid Östermalmsskolan i Västervik är nu avgjord. Länsrätten ger barn-och utbildningsnämnden rätt att ha kvar de tillfälliga lokalerna fram till och med juni år 2005. Miljö-och byggnadsnämnden får alltså inte igenom sina krav på att baracken ska forslas bort redan nu.
? Miljö- och byggnadsnämnden har visserligen bedömt det hela rätt, men eftersom det bara handlar om ytterligare åtta månader medger vi ett tillfälligt byggnadslov fram till dess. Med tanke på möjligheten att överklaga ett beslut, bedömde vi att det ändå inte hade blivit aktuellt att flytta baracken före juni 2005, säger rådmannen Lorentz Bjurgert från länsrätten.

Lorentz Bjurgert och tre nämndemän hade tidigare under dagen rest från länsrätten i Kalmar till Västervik för att bedöma om det var lämpligt att den röda baracken, som används till kafé och klassrum för den trångbodda vuxenutbildningens elever, kunde få vara kvar.
Tvister runt byggnadslov hamnar inte sällan hos länsrätten för avgörande, men att två kommunala nämnder ligger i luven på varandra över en barack tillhör inte vanligheterna.
? Det är rätt ovanligt måste jag säga, oftast handlar våra ärenden om sommarstugor och 3G-master, säger Lorentz Bjurgert.

Det var i juni som miljö- och byggnadsnämnden fick nog. Den tillfälliga baracken började likna en permanent lösning, och bygglovet har förlängts fyra gånger sedan år 1993. Nu skulle den bort från skolområdet.
Miljö- och byggnadskontoret har dessutom ett myndighetsansvar för att lagar efterlevs, påpekade stadsarkitekt Per Knutsson, som följde rättens inspektion under gårdagen. Detta ansvar kräver konsekvens i besluten om byggnadslov.
? Därför gäller det att vara försiktig så att man inte ger särskilda favörer bara för att det är en kommunal verksamhet. Det gäller att strikt följa den lagstiftning som finns, säger Per Knutsson.
Barn- och utbildningsnämnden hävdade att behovet av undervisningslokaler inte gick att lösa på annat sätt, och överklagade miljö- och byggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen som dock ansåg att tillståndet inte borde förlängas. Ärendet gick därför vidare till länsrätten för avgörande.
Men kunde man inte ha hittat en smidigare lösning än att frågan om en liten barack avgörs i länsrätten?
? Vi behöver de här lokalerna fram till utredningen av grundskolorna är klar, säger Rolf Johansson från barn- och utbildningskontoret.
? Det här följer praxis när man inte kommer överens. Men det är absolut ingen drömsituation när förvaltningar står mot varandra, säger Thomas Svensson(c), nuvarande ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om