Öppet hus vid utgrävning

Om en vecka avrundas arkeologernas stora slutundersökning inför vägbygget förbi Målserum i Västervik. Som final ska det mest intressanta området först studeras närmare.

Keramikskärvor, brända ben och en knacksten är exempel på fynd som gjorts i samband med utgrävningarna vid Målserum.Foto: Karin Hertz

Keramikskärvor, brända ben och en knacksten är exempel på fynd som gjorts i samband med utgrävningarna vid Målserum.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-08-20 00:00
Det är tacksamt att göra utgrävningar i sandjord, när vädret är som det har varit i Västervik de senaste dagarna, med skyfall på skyfall.- Det var blött som attan och vatten upp i varenda grop, men efter en timme var det undan, säger arkeologen Johnny Therus glatt.Tillsammans med fem arbetskamrater från länsmuseet håller han på och undersöker jordlagren vid Målserum.Men även om den genomsläppliga sandjorden har varit bra under rådande väderlek, är det bättre med lerjord, om saker ska bevaras. Trä och ben håller längre i lerjord, som innehåller mindre syre än sandjord.- Ju hårdare det är, desto svårare är det att gräva, men det är också mer skyddat. Här kan vi råka trampa sönder något, säger Johnny Therus.Vad är det roligaste du har hittat här hittills?
- Det som var roligast nu var faktiskt en kärna till ett mikrospån, som jag hittade alldeles nyss.Mikrospån är avslag, små bitar som har slagits bort från en större bit flinta, den så kallade kärnan.Det område som nu grävts ut är runt 3 000 kvadratmeter stort, där ett 70-tal fyrkantiga hål har tagits upp. På särskilt intressanta platser har arkeologerna grävt fler hål. En del hålen av dem går in i varandra och bildar labyrinter.Mest spännande anses hörnet närmast vägen vara, mot cementfabriken till. Det ska schaktas av ytterligare i dag. Ungefär två decimeter ner vill arkeologerna komma. Det har att göra med en stenfylld grop som en av dem har hittat. Nu hoppas de finna lämningar som kan kopplas ihop med den anläggningen, som tros vara mycket gammal.På marken ligger högar med fyndpåsar. En stor påse jord, ett så kallat makroprov, ska finsållas i jakt på små avslag, förkolnade fröer, fiskben och annat smått som faller igenom vid den vanliga sållningen.Tidigare har lämningar från en 6 000-7 000 år gammal eldhärd påträffats på platsen. Den elden brann alltså någon gång under senare delen av jägarstenåldern.- Jägarstenåldern är mycket lite undersökt i den här delen av länet, så det är intressant att se vilka råmaterial man använde vid redskapsanvändning, säger grävledaren Kenneth Alexandersson.På fredag nästa vecka avslutas undersökningen i Målserum. Under övriga dagar, måndag till fredag, är allmänheten välkommen att följa arkeologernas arbete på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om