Oro för jobben på Försäkringskassan

- Jag har jobbat på Försäkringskassan i 41 år. Och så slutar det så här!
- Detta är det enda jobb jag haft i hela mitt liv. Jag slutade skolan fredagen den 10 juni 1966. På måndagen började jag på Försäkringskassan.

Kan inte flytta. Leif-Gunnar Svensson och Ebba Karlsson arbetar med tillfällig föräldrapenning respektive ålderspension. Båda dessa ärendeslag flyttas från Västervik vid årets slut. Ingen av dem kan flytta med. Ebba har redan börjat söka nytt jobb, utanför försäkringskassan.

Kan inte flytta. Leif-Gunnar Svensson och Ebba Karlsson arbetar med tillfällig föräldrapenning respektive ålderspension. Båda dessa ärendeslag flyttas från Västervik vid årets slut. Ingen av dem kan flytta med. Ebba har redan börjat söka nytt jobb, utanför försäkringskassan.

Foto:

Västervik2007-05-05 00:25
Leif-Gunnar Svensson på Försäkringskassan i Västervik har senaste året måst dagpendla från hemmet i Vimmerby.
- Det har varit omorganisationer nästan varje år på senare tid, suckar han.
Nu står Försäkringskassan (FK) på inför ännu en stor förändring.
- Ett antal ärendeslag centraliseras till ett fåtal platser i Sverige, säger Helena Pettersson på FK i Västervik. Hon är vice länsordförande i fackförbundet ST, för 270 medlemmar.

Ärendeslag som vid årsskiftet försvinner från Västervik är föräldrapenning, bostadsbidrag, bostadstillägg för pensionärer, underhållsstöd, ålderspension, arbetsskador samt tidig bedömning av nya sjukfall.
- De 20-25 anställda i Västervik som i dag jobbar med just dessa ärendeslag kommer att erbjudas flytta med till orter som Kalmar, Norrköping, Växjö, Jönköping, Karlstad och Halmstad, säger Helena Pettersson.

Många av dem är dock inte alls intresserade av att flytta med sina ärendeslag till annan plats i Sverige. Några kan kanske erbjudas stanna kvar i Västervik och få helt nya arbetsuppgifter. De andra måste sägas upp.
Västervikskontoret kommer även i framtiden att ha totalt 60-65 anställda, men det blir i viss utsträckning helt andra individer.
Problemet är nämligen att många av de som i dag jobbar på Västervikskontoret inte kommer att ha rätt kompetens i den nya organisationen. De måste flytta på sig eller sluta, eftersom de inte fått tillräcklig kompetensutveckling på jobbet.

Rätt kompetens kanske däremot många har bland de cirka 40 anställda på kontoret i Oskarshamn, som läggs ned. Totalt får FK fler anställda i Kalmar län i framtiden, beroende på att ett nationellt center för bland annat föräldrapenning lokaliseras dit.
- Många av de berörda i Västervik känner i dag oro över hur det ska bli framöver, säger Helena Pettersson.
- De kanske inte kan vare sig flytta eller dagpendla.

Försäkringskassan undersöker just nu vad man kan tänka sig göra med varje person. Det görs en kartläggning av varje kompetens.
Sedan tidigare har de anställda ett avtal som säger att de har rätt att gå hem med avtalspension vid 60 års ålder, men då bara med 60 procent av lönen fram till 65 år.
Leif-Gunnar Svensson jobbar med tillfällig föräldrapenning, ett ärendeslag som försvinner från Västervik.

- För mig blir det helt orealistiskt att pendla från Vimmerby till Kalmar. Då får jag åka hemifrån med tåget klockan 06.00 och kommer inte hem förrän 21.30.
Ebba Karlsson jobbar med ålderspension, som också flyttas. Till Karlstad och Halmstad.
- Jag och min familj kan varken pendla eller flytta. Jag har redan börjat söka ett helt annat arbete, säger hon.
Västervik bekämpar brottslighet
Västervikskontorets nya ärendeslag blir i framtiden mera renodlade. Man ska jobba med:
Förebyggande arbete mot ohälsa.
Handikapp/vårdbidrag.
Misstanke om brott, eller bidragsfusk som man tidigare sa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om