Oro hos Annagårdens personal

Varför måste en omorganisation göras, när Annagården ändå snart ska läggas ner? Och varför är det bara vissa anställda som måste söka om sina jobb?

Många anställda på Annagården i Västervik är oroliga över hur det ska bli med deras jobb i framtiden.Arkivfoto: Sara Winsnes

Många anställda på Annagården i Västervik är oroliga över hur det ska bli med deras jobb i framtiden.Arkivfoto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2011-04-20 00:00

Många frågor surrar på Annagården i Västervik just nu. En undersköterska säger att de trodde att det var ett aprilskämt, när de den 1 april fick läsa i VT att Annagården skulle skrotas.

Det är främst de 16 platserna i särskilt boende som inte kan vara kvar så mycket längre. Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har båda kommit med kritik.

Men eftersom kommunen inte ens vet var det nya äldreboendet ska ligga, är det många som undrar vart de gamla ska ta vägen under byggtiden, om Annagården stängs i höst.

- Alla boende kan ju inte flytta upp till Gertrudsgården med personal. Ska de ligga skavfötters då eller? säger en undersköterska som VT pratat med.

Hon syftar på ett beslut från i höstas att de 16 platserna i särskilt boende på Annagården organisatoriskt ska tillhöra Gertrudsgården.

Det är dålig planering från kommunens sida, när det har kunnat bli såhär, tycker hon.

En annan fråga som bekymrar personalen är att en del av dem som jobbar på korttidsenheten och växelplatserna måste söka om sina jobb, när de går in i en ny organisation i höst.

Meningen är att de ska tillhöra hälso- och sjukvårdsverksamheten från och med den 1 september.

Men av platsannonsen har inte framgått om det är heltid- eller deltidsjobb som erbjuds i den nya organisationen. Vissa undrar om de riskerar att få gå ner i tid nu. Den som har en heltid, vill kanske inte gå ner till en tjänst på 75 procent.

Totalt på Annagården finns ungefär 50 fast anställda inom äldreomsorgens område, varav 34 på korttid och växel. Utöver dem finns åtta som jobbar i hälso- och sjukvårdsverksamheten.

Men av de 34 är det bara 25 som kan beredas jobb på korttid/växel i framtiden, plus en tjänst som samordnare.

De som måste söka om sina jobb är undersköterskorna. Sjuksköterskorna exempelvis behöver bara ha ett samtal, om de vill fortsätta.

- Det tyckte vi var märkligt, säger den undersköterska som VT talat med.

Hon undrar också varför de måste göra det här just nu, om Annagården ska läggas ner och ersättas med ett nytt boende, med plats för såväl särskilt boende som korttid och växel.

- De ställer till det för oss. Vi ska ju jobba i det här kaoset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om