Oro i Lugnet inför VA-utredning

Efter Hornslandet kan Lugnet och Sjöshult bli nästa stadsnära fritidshusområden som får kommunalt VA. De boende är rädda för anslutningsavgifter på flera hundra tusen.

- Det måste gå att lösa VA-frågan på billigare sätt, anser Thomas Manfred och Bengt Persson.Foto: Karin Hertz

- Det måste gå att lösa VA-frågan på billigare sätt, anser Thomas Manfred och Bengt Persson.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-09-27 00:00

För några veckor sedan stod det klart att de boende på Hornslandet kan få betala uppemot 400 000 kronor var för att ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Nu finns det en oro i fler liknande bostadsområden att de ska ställas inför liknande krav.

Vi träffar Thomas Manfredh och Bengt Persson utanför Thomas hus i Sjöshult, norr om Piperskärr. Bebyggelsen i det lilla bostadsområdet är blandad. En del hus är rena fritidshus, enkla och små till ytan. Thomas hus däremot är utbyggt för att passa de krav som ett året-runt-boende ställer.

Det är det som konflikten gäller.

Det som en gång var rena fritidshusområden är på väg att åtminstone delvis bli permanentboende. Av 16 fastigheter i Sjöshult är i dag fem året-runt-boende. Omvandlingen ställer högre krav på vatten- och avloppslösningarna.

- Vi har en gemensam vattenpump som förser oss med vatten, berättar Bengt Persson.

Avloppet har man löst genom individuella septitankar för toalettvatten, och en gemensam infiltrationsanläggning för dusch- och diskvatten. Problemet är att infiltrationsanläggningen är dimensionerad för de behov som fanns för några decennier sedan. De fastboende har blivit fler, och anläggningen behöver moderniseras.

De boende är ändå kritiska till hur vatten- och avloppsfrågan ska lösas av kommunen. Det ser ut att bli en anslutning till det kommunala VA-nätet.

- Vi har fått höra att det kan bli särtaxa för att ansluta sig till VA-nätet. Det belopp som nämnts är 250 000 kronor, säger Thomas Manfredh.

Ett alltför stort belopp tycker de. För den som nyligen köpt hus i området är det inte säkert att det finns marginaler att göra en så stor investering. De 250 000 kronorna gäller bara för att få ledningarna fram till tomtgränsen. Därutöver får man bekosta investeringar på tomten och i huset.

- Det är inte säkert att alla som har hus här kan få banklån, säger Bengt Persson.

De befarar att hotet om höga anslutningsavgifter kommer att leda till att hus säljs, och värdet på husen sjunker. Bengt Persson berättar att två hus varit till salu under i princip hela sommaren, utan att bli sålda.

Han tycker att den förda politiken är fel.

- Den uppmuntrar inte folk att bosätta sig i kommunen.

Han drar fram ett tidningsklipp från VT som berättar om hur Åtvidaberg valde att behandla de boende i byn Gärdserum. Där togs 60 000 kronor ut av de boende för en anslutning, trots att investeringen kostade mer än så. Kommunen valde att subventionera.

De konstaterar dock att ska det bli så i Västervik måste politikerna ändra kurs innan de tar beslut om särtaxa för de boende på Hornslandet.

- Beslutet i kommunfullmäktige blir prejudicerande, säger Thomas Manfredh.

Kommunstyrelsen tar ställning i frågan den 3 oktober. Slutgiltigt beslut kan då tas av kommunfullmäktige tidigast vid mötet den 31 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om