- Det finns inga garantier för att det blir lika lugnt i år. Vi vet inte om folk kommer ihåg det vi informerade om förra året. Roger Landelius, biträdande räddningschef, på Räddningstjänsten i Västervik minns förra årets nyårsfirande som ett av de lugnaste på länge. Men när den biträdande räddningschefen hör talas om försäkringsbolaget If:s undersökning blir han orolig. Den visar att hälften av Kalmar läns ungdomar tänker bli fulla på nyår och att sex av tio killar kommer att förena fylla med fyrverkerier. - Det är givetvis inte bra alls. Man ska inte hålla på med fyrverkerier när man är onykter. Det gör personerna djärvare och omdömet brister och riskerna för skador ökar kraftigt. På nyårsnatten kommer 100 000-tals berusade ungdomar mellan 15-20 år i Sverige att skjuta av fyrverkerier. Bakom problemet döljer sig en slapp syn på regler för alkohol och fyrverkeriprodukter. Men det är inte försäljarna som brister. - De kan ju bli av med sina tillstånd på att sälja fyrverkeriprodukter, så de brukar hålla sig till reglerna, men det är värre med langarna. Det är det stora problemet. Och till stor del handlar det om föräldrar som köper ut åt sina barn. Föräldrarna borde tänka mer på vad de gör. Kan de tänka sig köpa ut fyrverkerier och sedan leva med tragedin att ett av deras barn blir av med halva handen. Vi får hoppas de tar sitt ansvar. Landelius hoppas även att det kalla vädret kan bidra till ett lugnare firande. Förra året fick stramare regler för uppskjutning och bilder på söndertrasade händer invånarna i Västerviks kommun att lugna ner sig med fyrverkerierna. Problemet med att ungdomar skjuter fyrverkerier mot byggnader och in i folksamlingar minskade också. Så avfyrar du
Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
Luta dig aldrig över en antänd fyrverkeripjäs.
Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen i stället.
Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
Så säger reglerna
I Västervik kommuns lokala ordningsföreskrift står det bland annat:
19 § Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Västerviks sjukhus.
20 § Användandet av pyrotekniska varor tillåts utan tillstånd av polismyndighet bara från kl. 20.00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton fram till kl. 01.00 följande dag. Avfyrningsplats eller beräknad nedslagsplats får inte vara närmare bostadsbyggnad än 25 meter.
Mer information om tillstånd och åldersgräns finns på http://www.polisen.se/Kalmar_lan/Lagar-och-regler/Kategori-1/
Läs mer om fyrverkerier på nyår i onsdagens papperstidning.