Oro när sjukhusbibliotek krymper
Landstinget vill spara pengar genom att låta länets sjukhusbibliotek koncentrera sig på medicinsk litteratur. Det innebär att den allmänna delen med skönlitteratur och tidskrifter tas bort.
Oro för framtiden. Bibliotekspersonalen Ann-Sofie Lundin och Ulla Andersson ser inga besparingar med förslaget att romaner och tidsskrifter tas bort från sjukhusbiblioteket.
Foto:
- Nej, det är inte bra. Det är mycket folk som sitter här och väntar på sina läkarbesök, säger John Sander.
Men landstingledningen vill spara pengar och 30 tidskrifter, skönlitteratur, videofilmer och cd-böcker kan snart vara utrensade ur hyllorna. De tre sjukhusbiblioteken i länet ska i stället satsa på medicinsk litteratur och facktidskrifter som används av vårdpersonalen. Det är innehållet i en utredning som landstingspolitikerna ska ta ställning till i november.
- Eftersom vi har lite personalresurser på de tre biblioteken ska vi utveckla det som är vår huvudinriktning, det vill säga den medicinska försörjningsdelen, säger Ingemar Karlsson, chef för de tre sjukhusbiblioteken i länet. Vi jobbar i en politiskt styrd organisation och får rätta oss efter de beslut som tas.
Bibliotekspersonalen oroar sig för att de nuvarande 9,5 tjänsterna ska krympas. Fyra av tjänsterna finns i Västervik, men det finns ännu inga klara besked om framtidens personalstyrka, berättar Ingemar Karlsson.
- Enligt förslaget ska man helt lägga ner sjukhusbiblioteket i Oskarshamn. Då antar jag att det är där man tar besparingar på personalsidan. Men alla är så klart oroliga nu.
Biblioteket i Västervik används av både anställda och patienter. Personalen har registrerat över 100 000 besök om året.
- Förslagets konsekvenser för patienterna är inte så roliga. Nu kommer bara landstingets egna tidningar och dagstidningar finnas kvar. Många patienter sitter på biblioteket och väntar på avtalade läkartider, provtagningar och färdtjänst. För många som är nervösa är det skönt att kunna koppla av med lite lättsam läsning. Jag tror inte de i första hand vill läsa landstingets egna tidningar, säger bibliotekarie Ulla Andersson.
Bokservicen till vårdavdelningarna drogs in redan 2004. Den utredning som gjorts pekar på ytterligare tidsbesparingar om även romaner och tidskrifter tas bort från bibliotekslokalerna.
- Men vi lägger inte mycket tid på detta. Det sköter nästan sig självt.
Inom den medicinska delen av biblioteket pågår ett projekt att samla databaser i ett elektroniskt bibliotek. Där ska vårdpersonal kunna söka medicinska artiklar, tidskrifter och beslutsunderlag för behandling och vårdprogram. Projektet, som beräknas vara avslutat 2010, är mycket resurskrävande.
- När man skapar sådana här virtuella e-bibliotek fordras egentligen fler tjänster än färre som nu föreslås, säger sekreterare Ann-Sofie Lundin.
Ett annat orosmoln är hur personalen ska hinna med att uppdatera elektronisk information, böcker och broschyrer till olika patientgrupper.
- Man talar om Kalmar län som hälsolänet och hur viktigt det är att måna om patienterna. Men att läsa förbättrar livskvaliteten. Därför är biblioteket en viktig friskvårdsfaktor, säger Ann-Sofie Lundin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!