Oro och frustration på försäkringskassan
Försäkringskassan är en myndighet i kris hävdar fackförbundet ST. Helena Pettersson är arbetsmiljöombud på försäkringskassan i Västervik. Hon bekräftar att det just nu är svårt och frustrerande för många handläggare:- En del är oroliga för hur de ska hinna med och kunna göra ett bra jobb, säger hon.
Arbetsmiljöombudet Helena Pettersson berättar att många anställda på försäkringskassan är oroliga och frustrerade över de befarade besparningarna. Arkivfoto: Anders Liljegren
Foto: Fotograf saknas!
- Kris är att ta i, men visst har vi tvingats spara väldigt mycket under de senaste åren och de stora omorganisationerna har lett till en snedfördelning mellan de olika kontoren. I Västervik fungerar det ändå ganska bra. Nu har både de nya och de gamla kommit in i sina nya arbetsuppgifter och trots att alla är hårt pressade så har vi en god stämning och ett gott klimat här. Helena Pettersson är arbetsmiljöombud på försäkringskassan i Västervik och fackligt engagerad i fackförbundet ST. Hon bekräftar att det just nu är svårt för många handläggare och att anställningsstoppet är något som stressar. - För de gamla anställda var det tufft innan de nyanställda kommit in i jobbet. Nu funkar det bra men så försvinner resurser igen. En del är oroliga över hur de ska hinna med allt och hur de ska kunna göra ett bra jobb även i fortsättningen. Det är frustrerande att känna att man vill och kan mer men inte har tid att göra det.
Bakgrund
Under förra året genomgick försäkringskassan sin hittills största omorganisation. Samtidigt har det statliga stödet till myndigheten minskat under flera år och många personer har sagts upp. Något som lett till att allmänheten upplevt försämrad service. Vid slutet av året beräknades försäkringskassans underskott för 2009 bli så stort som 900 miljoner kronor. Något som rest krav, bland annat från fackförbundet ST, att regeringen ska skjuta till ytterligare en miljard kronor till försäkringskassan. Fackförbundet ST har i en arbetsmiljöundersökning visat att 66 procent av de anställda på försäkringskassan tycker att de har för mycket att göra. 45 procent arbetar över varje vecka och 39 procent anser att man inte kan fullgöra sitt uppdrag. 47 procent får varje vecka kritik från allmänheten och 16 procent utsätts för våld eller hot om våld.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!