- Jag ifrågasätter absolut inte kompetensen hos de nya lärarna, men det känns inte bra att mitt barn ska få ny mentor och nya lärare i några ämnen under det sista året på högstadiet. Det här är ju viktiga år för barnen, med betygssättningen inför gymnasiet.
Så säger en förälder till VT som i dagarna fått information från Ludvigsborgsskolan. I ett brev berättar rektorn Ola Karlsson att skolans fyra arbetslag ska minska till tre. För att sammansättningen i arbetslagen ska bli bra så görs de om helt.
Det betyder att åttonde och niondeklassarna kommer att möta några nya ansikten bland lärarna i höst. Hur många lärare som är nya varierar från klass till klass. I några fall byts bara en lärare ut, i några fall får eleverna nya lärare i fem av 13 ämnen.
Bakgrunden till förändringen är den elevminskning som pågått under flera år. Dels har elevkullarna blivit mindre, dels slår en förändring i skolornas upptagningsområden igenom som gör att elever som tidigare kom till Ludvigsborgsskolan istället får gå på Ellen Key.
- Det är inget nytt att vi fått minska bemanningen, men hittills har det skett genom att vi minskat antalet lärare i varje arbetslag, säger Ola Karlsson.
Nu tycker han att det har kommit till en gräns där arbetslagen inte kan bli mindre. Sårbarheten har ökat - pdet har blivit svårare att lösa sjukfrånvaro inom lärarlagen. Risken ökar för lärarlösa lektioner.
Därför minskas arbetslagen från fyra till tre.
Som mest har Ludvigborgsskolan haft sju arbetslag och uppemot 500 elever. I höst ser skolan ut att få 245 elever. I årskurs sju kommer det bara att bli tre parallellklasser, mot tidigare fyra klasser.
- Det blir ändå små klasser, säger Ola Karlsson.
De närmaste åren pekar prognoserna på att skolan kommer att ha 240-250 elever, först framåt 2017-2018 ser elevantalet ut att stiga igen.
- Men även då kommer vi att kunna klara oss på tre arbetslag, säger Ola Karlsson.
Förändringen har väckt oro och frågor. En stund efter VT:s besök på skolan har rektorn ett besök från en skolklass inbokat. Efter vad han förstår så är eleverna oroliga för att de ska mista en omtyckt lärare.
- Det som kanske gjort eleverna mest oroliga är inte förändringen av lärarlagen, utan att några lärare måste sluta. I flera fall är det populära lärare.
Vad gör ni för att säkerställa kvaliteten i betygssättningen när niondeklassarna får en ny lärare under sista läsåret?
- Det görs ordentliga överlämningar, med skriftlig dokumentation, och där man lämnar över individuella arbetsplaner. I de fall lärarna finns kvar på skolan så har de nya lärarna ett stöd i ämnes- och lagkonferensen där man kan prata med de gamla lärarna, säger Ola Karlsson.