Oron överdriven för fågelinfluensa

Smittskyddsläkare avråder från hamstring av mediciner.

Västervik2005-02-16 00:25
Oron ökar nu för att fågelinfluensan som brutit ut i Asien ska sprida sig till resten av världen. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är risken för en dödlig influensaepidemi större än på många decennier. Men varken WHO:s larm eller uppgifter om att läkare har börjat lagra mediciner till sig själva, tycks ha skrämt upp Västerviksborna.
? Vi har haft färre än fem samtal från personer som undrat över antivirusmedicin och vaccin mot fågelinfluensa. Vi svarar att vi inte vet så mycket om fågelinfluensan ännu, och ger även allmän information om influensor och vaccineringar, säger sjuksköterskan Christina Dunger-Petersson på Esplanadens vårdcentral.
Farhågorna om en global spridning av viruset får nu länets smittskyddsläkare Claes Söderström att mana till sans.
? Det har blivit en massmedial uppblåsning av några av våra kollegors inte helt välbetänkta uttalanden. Detta har skapat en oro som är fullständigt obefogad. Däremot ska man ha en befogad respekt för pandemier, även de som inte har hög dödlig utgång, säger Claes Söderström.
Något vaccin för fågelinfluensa finns ännu inte. Oron för en eventuell världsepidemi har nu lett till att efterfrågan på så kallad antiviral medicin har ökat. Den receptbelagda medicinen används i dag för att få bukt med influensa hos främst äldre personer som inte har vaccinerat sig.
? Men att allmänheten skulle börja hamstra medicin är helt huvudlöst. Allmänheten känner inte heller till hur medicinen ska användas och förvaras.

Möjligheten att ett dödligt influensavirus ska spridas till människor i stor omfattning kan dock inte uteslutas. Men för att fågelviruset ska smitta från människa till människa krävs att viruset genomgår en mutationsprocess där den genetiska information ändras. Men om, eller när, fågelviruset kan anpassa sig till människor är det ingen som vet.
? Det finns dock ingen stor anledning att frukta att ett nytt virus skulle få 40-50 procents dödlighet.
Influensapandemier inträffar med cirka 30 års mellanrum. Statistiskt sett borde det vara dags igen inom några år.
? Men om det blir fågelinfluensa nästa gång, eller något annat, det vet vi inte.
Vad man däremot vet är att ett fyrtiotal människor i Asien hittills har smittats av sjuka fåglar.
? Men någon säker spridning av viruset från människa till människa är det knappast tal om. Det handlar om några enstaka personer, säger Claes Söderström.

Socialstyrelsens handlingsplan för pandemier, där fågelinfluensa är ett av flera scenarier, överlämnades under tisdagen till regeringen. Syftet med planen är att förbättra samhällets beredskap.
? Den här planen har vi efterlyst i många år. Nu får vi något att rätta oss efter, och kan bättre planera vår beredskap i länet. Det är också bra om man kan ha generella direktiv för upphandling av läkemedel.
En stor influensaepidemi skulle innebära stora ansträngningar för sjukvården, men en inventering av vårdplatser har visat att beredskapen i Kalmar län är förhållandevis god
? Det finns gott om enkelrum med toalett på sjukhusen i Kalmar län. Det visar att vi har en god platsberedskap om en större epidemi skulle drabba länet. Sedan får man förstås även omprioritera verksamhet, och kanske skjuta på planerade operationer, säger Claes Söderström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om